MEĐUNARODNA POTJERNICA

Prijeti joj doživotna kazna: Ukrajinci podigli optužnicu protiv Elvire Nabiuline, šefice Centralne banke Rusije

Ona je pomagala lokalnim okupacionim upravama Rusije da blokiraju cirkulaciju ukrajinske valute grivnje

Nabiulina: Organizovala uvođenje takozvane "zone rublje" u privremeno okupiranim područjima na jugu i istoku Ukrajine. Twitter

E. Ć.

2.1.2023

Ukrajinska služba bezbjednosti podigla je novu optužnicu protiv ruskih zvaničnika, a na listi se našla i Elvira Nabiulina, šefica Centralne banke Rusije.

Ukrajinski obavještajci su prikupili dokaze o njenom učešću u finansiranju vojnih potreba ruske vojske. Ona je organizovala uvođenje takozvane "zone rublje" u privremeno okupiranim područjima na jugu i istoku Ukrajine.

Da bi to učinila, dala je instrukcije za otvaranje filijala Promsviazbanke pod kontrolom Kremlja u zauzetim filijalama ukrajinskih finansijskih institucija - naveli su ukrajinski obavještajci.

Ona je pomagala lokalnim okupacionim upravama Rusije da blokiraju cirkulaciju ukrajinske valute grivnje. Zabranila je elektronske transakcije i gotovinsko plaćanje u grivnjama na okupiranom teritoriju.

- Na osnovu dokaza SBU-a, šefica Centralne banke obaviještena je o sumnji da je počinila krivično djelo namjerne radnje s ciljem promjene granica teritorije i državne granice Ukrajine - naveli su iz SBU-a.

Dodali su da je u toku rješavanje dokumentacije za stavljanje Nabiuline na međunarodnu potjernicu. Njoj prijeti zatvorska kazna u trajanju od 10 do 15 godina ili doživotni zatvor s oduzimanjem imovine, prema Članu 110. Krivičnog zakona Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.