ISPOD OKO 170 KM

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale

Tržišta su jučer bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika

Cijene nafte u padu. TWITTER

A. O.

3.1.2023

Na međunarodnim tržištima cijene nafte pale su danas ispod 85 dolara (oko 170 KM). Razlog toga je jer su trgovce zabrinuli nagovještaji slabe kineske potražnje i sumorne prognoze za svjetska ekonomija u novoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,13 dolara (oko 2,26 KM) nego na zatvaranju trgovine zadnjeg radnog dana prošle godine i iznosila je 84,78 dolara (oko 169 KM). Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,01 dolar (oko 2 KM) nižoj cijeni, od 79,25 dolara (oko 158,50 KM). Tržišta su jučer bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika.


Ublažena ograničenja

Pred kraj 2022. godine trgovci su pomno pratili najave ublažavanja strogih mjera suzbijanja koronavirusa u Kini koje su kočile potražnju. Peking je konačno popustio pod pritiskom građana i ublažio ograničenja koja su bila na snazi još od 2020. godine, ali zaraza se nakon toga razmahala.

U takvim je uslovima pažnju privukla odluka kineske vlade o povećanju izvoznih kvota za derivate na početku ciklusa u 2023. godini, što je pripisano procjeni o slaboj domaćoj potražnji u uvjetima širenja koronavirusa. Tržišta je zabrinuo i podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u decembru zbog poremećaja u radu fabrika.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva dodala je sumornom raspoloženju još tamniju notu upozorenjem da će nova godina biti teža za svjetsku ekonomiju od prošle zbog istovremenog usporavanja aktivnosti u SAD-u, Kini i Evropi.


Naznake oporavka aktivnosti

Izgledi za svjetsku ekonomiju igrat će u novoj godini "puno važniju ulogu" u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

Naznake oporavka aktivnosti "u ključnim ekonomskim područjima" ponovno će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara (oko 200 KM), potencijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci. 

OPEC je odvojeno saopćio da je barel korpe nafte njegovih članica prošli petak pojeftinio 90 centi, na 81,29 dolara (oko 162 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.