DANAS NASTAVAK ZASJEDANJA

Propao i treći pokušaj izbora predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa

Rezultat u ovom trećem krugu bio 212 za demokratu Hakima Džefrisa, 202 za Mekartija i 20 za republikanca Džim Džordana

Ponovo je nejasno šta će se dalje dešavati. AP

H. J. I.

4.1.2023

Završen je i treći krug glasanja za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem glavni kandidat Republikanske stranke Kevin Mekarti iz Kalifornije nije osvojio potrebnu većinu glasova.

Poslije tri neuspjela pokušaja da izabere predsedavajućeg, Predstavnički dom prekinuo je zasjedanje do danas u podne što je situacija bez presedana u američkoj politici, piše BBC.

Mekarti iz Kalifornije nije osvojio potrebnu većinu glasova ni u trećem glasanju, prije svega zbog protivljenja u redovima sopstvene stranke.

Kevin Mekarti: Nije dobio potrebnu većinu glasova. Printscreen

Rezultat u ovom trećem krugu bio 212 za demokratu Hakima Džefrisa, 202 za Mekartija i 20 za republikanca Džim Džordana. Ponovo je nejasno šta će se dalje dešavati.

Predstavnici tvrde struje, među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert izrazili su protivljenje, zabrinuti da Mekarti nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, navodi Glas Amerike (VOA).

Mekarti je na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubijedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u utrci dok ne dobije potrebne glasove, dodaje VOA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.