NAKON TRI KRUGA GLASANJA

Republikanci treći dan nisu uspjeli da izaberu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa

To praktično znači da novi saziv Predstavničkog doma još nije položio zakletvu i da ovo tijelo nema pravilnik o radu, te ne može da funkcioniše

Za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od polovine glasova. AP

H. J. I.

6.1.2023

Članovi Republikanske stranke ni danas u tri kruga glasanja nisu izabrali predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD.

To praktično znači da novi saziv Predstavničkog doma još nije položio zakletvu i da ovo tijelo nema pravilnik o radu, te ne može da funkcioniše, prenio je Glas Amerike.


Tijesna većina

Nakon što su na izborima za Kongres u novembru ostvarili slabiji rezultat od očekivanog republikanci imaju tijesnu većinu od 222 prema 212.

Za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od polovine glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni.

Taj broj već treći dan ne uspijeva da dostigne Kevin Mekarti, koji se suočava sa protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca, koji čine "tvrdu" struju stranke.

Slično kao i prethodna dva dana, protiv Mekartija je u sva tri kruga glasalo 20 republikanaca koji čine manje od 10 posto ukupnog broja članova te stranke u Predstavničkom domu.


Sporazum oko ključnih pitanja

Jedna predstavnica je glasala kao "prisutna", što ne ulazi u konačan zbir glasova.

Inače, glasovi 20 republikanaca otišli su Bajronu Donaldsu, Kevinu Hernu i bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Sve demokrate su podržale Hakima Džefrisa.

Blokada u izboru predsjedavajućeg ne samo da sprječava polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage Bajdenove administracije, naveo je Glas Amerike i dodao da izostanak dogovora o izboru lidera pokreće pitanja o tome kako će biti postignut sporazum o ključnim pitanjima kasnije ove godine, kao što su finansiranje vlade i podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.