NAREDNE DVIJE GODINE

Malta i Švicarska počinju svoj mandat kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Osim Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, koje su dvije od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, Malta i Švicarska "nose plašt" za Zapadnu Evropu i preuzimaju vodstvo u nekim brojnim temama i problemima

Vijeće sigurnosti UN-a. Printscreen

H. J. I.

6.1.2023

Malta i Švicarska u naredne dvije godine će igrati važnu ulogu u Evropi jer počinju svoj mandat kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osim Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, koje su dvije od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, Malta i Švicarska "nose plašt" za Zapadnu Evropu i preuzimaju vodstvo u nekim brojnim temama i problemima.


Četiri glavna prioriteta Švicarske

Švicarska će posebno morati da ostavi po strani svoju tradicionalnu neutralnost i donese neke izrazito neneutralne odluke tokom narednih nekoliko godina, ali su pronašli rešenje za to.

Švicarci - koji su postali član Ujedinjenih nacija tek 2002. godine - kažu da su njihova četiri glavna prioriteta dok su u Vijeću sigurnosti "promicanje održivog mira, zaštita civila, jačanje efikasnosti i borba protiv klimatskih promjena".

- Vijeće sigurnosti nije strana u sukobu u smislu zakona o neutralnosti. Njegov mandat je da održi mir i sigurnost širom svijeta - navelo je švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova u nedavnom brifingu te su dodali da Švicarska može nastaviti provoditi svoju neutralnost u Vijeću sigurnosti u punoj mjeri.


Težak teret odgovornosti

Direktor poslova UN-a u istraživačkom centru Međunarodne krizne grupe u Njujorku Ričard Govan (Richard Gowan) kaže da je bilo kakva zabrinutost oko neutralnosti Švicarske više interno švicarsko pitanje, što je bila glavna tema u švicarskim medijima ove sedmice.

- Mislim da će i Malta i Švicarska nositi težak teret odgovornosti u Vijeću. Postoji očekivanje da bi dva izabrana zapadnoevropska člana tijela trebala upravljati nekim problemima a koje bi druge članice radije izbjegavale - kaže Govan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.