"START ME UP"

Zbog "anomalije": Propao prvi pokušaj lansiranja rakete iz Velike Britanije

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od oko deset hiljada kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama

Raketa nije uspjela dosegnuti orbitu. Virgin Orbit

E. Ć.

10.1.2023

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je jučer nešto prije ponoći kada je kompanija Virgin Orbit, ovlaštena za lansiranje, izvijestila o "anomaliji" koja je spriječila raketu da dosegne orbitu.

Misija "Start Me Up" krenula je s piste na aerodromu Cornwall Newquay s Virginovom raketom LauncherOne nošenom pod krilom modificiranog Boeinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog oceana.

Međutim, malo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo objavio je da je raketa pretrpjela “anomaliju” zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

- Čini se da imamo anomaliju koja nas je spriječila da dosegnemo orbitu. Procjenjujemo informacije - objavili su iz Virgin Orbita.

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od oko deset hiljada kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama.

Inače, uzlijetanje Boinga 747 s raketom u Njukuaju oko 22:15 sati posmatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma "Start Me Up" od Roling Stonsa, po kojoj je misija nazvana.

To je trebalo biti i prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.