GLAVNI SEKRETAR UN-A

Gutereš: Napad na zgradu u Dnjepru je kršenje zakona ratovanja

Više od hiljadu osoba ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada, rekla je Tremblej

Gutereš: Osudio napade. Twitter

A. O.

16.1.2023

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) "osudio" je smrtonosni ruski napad na stambenu zgradu u Dnjepru u Ukrajini, koji predstavlja još jedan primjer "sumnje o kršenju zakona ratovanja", rekla je danas njegova portparolka.

- Napad u kojem je pogođena stambena zgrada u Dnjepru u subotu navečer jedan je od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini od početka ruske invazije - rekla je Stefani Tremblej (Stephanie Tremblay) novinarima.

Osudio napad

- Glavni sekretar osudio je ovaj napad rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja - dodala je.

UN-ova humanitarna koordinatorica u Ukrajini Deniz Braun (Denise Brown) pozvala je na pravu istragu zbog sumnje u ratne zločine i procesuiranje osumnjičenih.

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 povrijeđenih, očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile.

- Više od hiljadu osoba ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada - rekla je portparolka glavnog sekretara dodavši da agencije UN-a pomažu u njihovom preseljenju, kao i u distribuciji deka, toplih potrepština, pribora za higijenu ili lijekova.

Ubijeni civili

Više od 7.000 civila ubijeno je u Ukrajini od kada je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u februaru prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

- Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada - saopćio je OHCHR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.