TRAŽILI GA 30 GODINA

Šef Koza nostre: Policija otkrila kako je pronađen najtraženiji italijanski mafijaš

Trebalo je toliko vremena da ga uhapse jer ga je štitila vrlo gusta mreža, rekao je utalijanski novinar Andrea Purgatori za BBC

E. Ć.

17.1.2023

Italijanska policija uhapsila je Matea Mesinu Denara (Matteo Messina), najtraženijeg italijanskog mafijaša i šefa Koza nostre.

Denaro je bio u bijegu od 30 godina, a italijanski karabinjeri su ga uhvatili ispred klinike u Palermu. Kako javlja BBC, on je krenuo prema kafiću ispred privatne klinike kada mu je prišao policajac i pitao ga kako se zove.

Nije lagao policiji

- Znate ko sam ja. Ja sam Mateo Mesina Denaro - odgovorio mu je šef zloglasne Koza nostre.

On se na termin u klinici prijavio pod imenom Andrea Bonafade, a italijanska policija je nakon mukotrpnog istraživanja otkrila da se radi o čovjeku za kojim se toliko dugo tragalo.

- Trebalo je toliko vremena da ga uhapse jer ga je, kao što se dogodilo s drugim šefovima mafije, štitila vrlo gusta mreža, duboko ukorijenjena i iznimno moćna na Siciliji i izvan nje - rekao je utalijanski novinar Andrea Purgatori za BBC.

To potvrđuje i činjenica da se Denaro osjećao dovoljno zaštićenim da slobodno hoda ulicama Palerma, moralne prijestonice Koza nostre. Međutim, onda je pronađen u centru grada.

Šta je dovelo policiju do njega?

Advokat i profesor na Sveučilištu u Rimu Mitja Gialuz navodi kako se tokom godina stvorila vrsta dimne zavjese oko Denara koju je činila mreža odanih ljudi.

On ističe kako je policija više od desetljeća slamala sve one koji su se dovodili u vezu s Denarom. Uhapsili su više od 100 ljudi, među kojima i njegovu braću i sestre, te zaplijenili kompanije vrijedne više od 150 miliona eura.

To je postepeno oslabilo Denara i njegovu mrežu. Policija je u međuvremenu prisluškivala i kuću Denarovog rođaka. Denaro je s rođakom govorio samo o "ljudima s rakom" i "operacijama raka", što je bilo dovoljno da ga razotkriju, jer su kružile špekulacije da je Denaro bolestan.

Karabinjeri su se dali u pretragu i prikupili su podatke o svim muškarcima koji su oboljeli od raka rođenim 1962. u blizini Trapanije.

Prisluškivali telefon rođaka

Potom su detaljno istražili njihove živote, suzili istragu na deset, a potom i na pet osoba. Potom im je jedno ime posebno privuklo pažnju - Andrea Bonafade, nećak preminulog mafijaškog šefa Leonarda.

Bonafade je navodno dvaput bio na operaciji u Palermu 2020. i 2021. godine, međutim telefonsko mapiranje je otkrilo da mu je telefon bio daleko od prijestonice Sicilije jedan od dva dana kada je navodno išao na operaciju.

Policija je na dan kada je Denaro imao zakazan termin hemoterapije okružila kliniku. Oko 100 pripadnika italijanskih oružanih snaga je izašlo na teren i čekalo čovjeka koji im je bježao 30 godina.

Denaro je išao do kafića kada je primijetio veliku prisutnost policije. Namjeravao se vratiti, ali je ugledao još policije kako zatvara ulicu.

Koliko je u Italiji značilo hapšenje zloglasnog mafijaša dovoljno govori izjava tamošnjeg pukovnika Lucija Acidiakona, koji je rekao da je lovio Denara osam godina i da je osjetio val emocija kada ga je ugledao na putu prema klinici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.