OGLASIO SE I PESKOV

Putin je jedva čekao ovaj datum: Slijedi drugi val mobilizacije

Moskva je u više navrata dala do znanja da je spremna za pregovore, ali ih je kijevski režim zabranio

Vladimir Putin. Twitter

A. O.

18.1.2023

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) izjavio je da ukrajinsko zakonodavstvo ne dopušta Kijevu mirno rješavanje situacije u zemlji.

Na upit da li Moskvi prihvatljiv stav Kijeva, posebno zahtjev za reparacijom, Peskov je izjavio da je s pravne tačke gledišta mogućnost pregovora je isključena.

Nema odustajanja

Medijski izvještaji sugeriraju da je portparol ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Volodymyra) ranije izjavljivao da Ukrajina ne odustaje od pregovora, ali da bi se mirno rješenje trebalo temeljiti na određenom broju načela.

Moskva je u više navrata dala do znanja da je spremna za pregovore, ali ih je kijevski režim zabranio, na zakonodavnom nivou, tvrdi agencija RIA Novosti.

Institut za proučavanje rata objavio je da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u idućim danima, vjerovatno već 18. januara.

Simbolični datumi 

Ističu da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov jučer objavio da će Putin održati govor u Sankt Peterburgu u povodu obilježavanja 80. godišnjice probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Putin rado koristi simbolične datume za obraćanje ruskom narodu, a neki ruski proratni vojni blogeri primijetili su da će on iskoristiti ovu priliku ili proglasiti mobilizaciju ili rat s Ukrajinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.