EUROPARLAMENTARAC

Picula: Pronašli smo način kako zaustaviti Putinovog trojanskog konja

Pokazalo se da načelo konsenzusa u odlučivanju o svim zajedničkim pitanjima nije dovoljno efikasno za rješavanje velikih kriza, istakao je Picula

Picula: EU je već osjetno smanjila ukupnu potrošnju ruskih energenata. Printscreen

H. J. I.

20.1.2023

- Ruska agresija na Ukrajinu dala je glavni pečat i u najvećoj mjeri oblikovala je zaključke glasanja Evropskog parlamenta o izvještajima o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne, kao i sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije. Godinama su zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika EU bile njene najslabije zajedničke politike, no sada su se našle pod golemim pritiskom koji je Uniju prisilio da promijeni svoj pristup, što pokazuju i rezultati glasanja. Izvještaji pokazuju kako je Unija, u skladu sa svojim mogućnostima, u relativno kratkom vremenu učinila mnogo kako bi se te politike uskladile i kako bi EU brže i učinkovitije reagirala na krize poput rata na svojim granicama - kaže Tonino Picula, izvjesitelj Evropskog parlamenta za politiku proširenja, odnose sa SAD i član Odbora za vanjsku politiku.

Veći angažman EU u svijetu

Tom se Rezolucijom traži veći angažman Evropske unije u svijetu i predlaže da EU dobije mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, a od Srbije je još jednom zatražilo usklađivanjem s vanjskopolitičkim stavovima Evropske unije, uključujući i politiku prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Hrvatski eurozastupnik posebno je istaknuo donošenje odluke o uvođenju načela kvalificirane većine u odlučivanju o pitanjima evropske sigurnosne i obrambene politike.

- Pokazalo se da načelo konsenzusa u odlučivanju o svim zajedničkim pitanjima nije dovoljno efikasno za rješavanje velikih kriza. Poznato je da je Viktor Orban, kao Putinov trojanski konj, koristio načelo konsenzusa kako bi blokirao zajedničke odluke Unije u pitanjima finansijske, političke i odbrambene podrške Ukrajini od strane EU. No to je i načelo koje je sastavni dio mojeg Izvještaja s preporukama za proširenje EU, koje je golemom većinom ranije usvojio Evropski parlament. Drugi važan zaključak izvještaja je potreba da EU nastaviti s operacionalizacijom svoje strateške autonomije, kako u odnosu prema Rusiji, tako i u odnosu prema SAD i Kini. EU je već osjetno smanjila ukupnu potrošnju ruskih energenata, a sad je vrijeme da nastavi smanjivati ovisnost o odbrambenoj zaštiti SAD unutar NATO kišobrana, te smanjivati ovisnost o kineskom tržištu, prije svega kroz pristup reindustrijalizacije Evrope - poručuio je Picula.

Novi vjetar u leđa

Kaže da je ruska agresija na Ukrajinu dala novi vjetar u leđa procesu proširenja EU, što je za Hrvatsku izuzetno važno.

- Naravno, i dalje je najveći problem politike proširenja u regiji činjenica da se Vučićevom autoritarnom režimu predugo previše popuštalo, što mu je omogućilo da aktivno destabilizira susjedstvo pod ruskim pokroviteljstvom - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.