TAJNA ČUVANA 50 GODINA

Pravi Top Gun prije Toma Kruza: Američki pilot oborio četiri sovjetska MiG-a za 30 minuta

U tom su trenutku američki komandanti na nosaču naredili da se ne sukobljava sa Sovjetima, no sovjetski avioni ponovo su zapucali...

Rojs Vilijams. Facebook

N. Aj. / CNN

22.1.2023

Rojs Vilijams (Royce Williams) bio je pravi "Top Gun" 10 godina prije nego što se Tom Kruz (Cruise) uopće rodio. U novembru 1952. godine Vilijams je oborio četiri sovjetska borbena aviona i postao legenda o kojoj niko nije čuo više od 50 godina, piše CNN.

Sada 97-godišnjem bivšem mornaričkom avijatičaru uručen je Mornarički križ, druga najveća vojna čast službe na ceremoniji u petak u Kaliforniji.

Sekretar mornarice Karlos del Toro (Carlos Del Toro) rekao je u petak da se među mnogim prijedlozima koje je pregledao za uručenje nagrada mornarima, Vilijamsov slučaj istakao iznad svih ostalih.


Borbeni avion Grumman F9F Panther. Corbis / CNN

- Sloboda nije jeftina. To dolazi kroz žrtvu svih onih koji su služili i nastavljaju služiti u današnjoj vojsci. Tvoji postupci tog dana su te oslobodili. Očuvali su vaše kolege u Task Force 77 slobodnima. Zaista, sve su nas oslobodili - rekao je Del Toro prilikom obraćanja Vilijamsu.

Dana 18. novembra 1952. godine Vilijams je upravljao F9F Pantherom, prvim mlaznim lovcem američke mornarice, na misiji tokom Korejskog rata. Poletio je s nosača aviona USS Oriskany, koji je djelovao s tri druga nosača u operativnoj grupi u Japanskom moru, također poznatom kao Istočno more, 160 kilometara od obale Sjeverne Koreje.

Vilijams, koji je tada imao 27 godina, i tri druga borbena pilota dobili su naredbu za borbenu zračnu patrolu iznad najsjevernijeg dijela Korejskog poluotoka, u blizini rijeke Jalu, koja odvaja Sjevernu Koreju od Kine. Na sjeveroistoku je Rusija, tada dio Sovjetskog Saveza, koja je podržavala Sjevernu Koreju u sukobu.

Borbeno nadjačani

Dok su četiri mlažnjaka američke mornarice letjela svojom patrolom, vođa grupe je doživio tehničke probleme te se sa svojim pratiocem vratio u operativnu jedinicu kraj obale.

Zbog toga su Vilijams i njegov pratilac ostali sami u misiji. Tada je, na njihovo iznenađenje, identificirano sedam sovjetskih borbenih aviona MiG-15 koji su išli prema američkim snagama.

Komandanti u operativnoj grupi naredili su dvojci pilota američke mornarice da se stave između MiG-ova i američkih ratnih brodova. Pritom su se četiri sovjetska MiG-a okrenula prema Williamsu i otvorila vatru, prisjetio se.

Rekao je da je zapucao na rep MiG-a, koji je zatim ispao iz sovjetske formacije od četiri aviona, a Vilijamsov pratilac pratio je isti taj avion. U tom su trenutku američki komandanti na nosaču naredili da se ne sukobljava sa Sovjetima. No sovjetski avioni ponovo su zapucali.


Vilijams je rekao da je također znao da bi ga vrlo lako mogli stići i ubiti, s obzirom na to da su sovjetski mlažnjaci bili brži od njegovih, ako bi pokušao pobjeći.

- U to je vrijeme MiG-15 bio najbolji borbeni avion na svijetu, brži i sposobniji za penjanje i zaranjanje brže od američkih mlažnjaka - rekao je Vilijams.

Nema izbora osim da se borimo

Ono što je uslijedilo bilo je više od pola sata zračne borbe, s Vilijamsom koji se neprestano okretao i pucao, što je bilo jedino područje gdje se F9F mogao takmičiti sa sovjetskim avionima, sve kako ne bi dopustio da superiorniji MiG-ovi upere svoje topove na njega.

- Bio sam na automatu, radio sam kako sam trenirao. Kao i Sovjeti. Ali u nekim su prilikama pogriješili - rekao je Vilijams.

Jedan je doletio na njega, ali je onda prestao pucati i zaronio ispod njega. Vilijams je zaključio da je pilot ubijen njegovom pucnjavom. Opisao je kako je još jedan MiG došao ravno ispred njega, nakon čega je Vilijams otvorio vatru, i on se raspao, potom je oštro manevrirao kako bi izbjegao olupinu i pilota.

Tokom borbe, Vilijams je ispalio svih 760 projektila iz topova od 20 mm koje je F9F nosio. Ali Sovjeti su pogodili i Vilijamsa, onesposobivši mu upravljačke površine kormila i krila, ostavljajući zakrilca u zadnjem dijelu aviona sposobnim za pomicanje mlažnjaka gore-dole.

Srećom u tom je trenutku išao u smjeru američke operativne jedinice s obale. Ali jedan od preostalih sovjetskih mlažnjaka još mu je bio na repu. Rekao je da je letio gore-dole, s mecima koji su letjeli iznad i ispod njega dok se kretao, dok je sovjetski pilot pokušavao postići pogodak.

Vilijamsov pratilac se u tom trenutku ponovno pridružio borbi, stao na rep neprijatelja i preplašio ga, prema izvještaju Navy Memoriala. Ali Vilijams je još morao obaviti težak let kako bi vratio oštećeni mlažnjak na nosač.


Nosač aviona: Gotografija iz 1950. godine. Američka ratna mornarica

Zbog oštećenja nije mogao ispraviti avion, tako da se kapetan broda odlučio na neobičan korak i okrenuo nosač kako bi se poravnao sa Wilijamsom. Na palubi nosača mornarička posada izbrojala je 263 rupe na Vilijamsovom avionu. Bio je u tako lošem stanju da je gurnut s broda u more.

Ali kako je avion nestao ispod valova, moralo je i nešto drugo - činjenica da je do američko-sovjetske zračne borbe uopće došlo.

Strah od trećeg svjetskog rata

Nakon bitke, Vilijamsa je lično ispitivalo nekoliko visokih mornaričkih admirala, ministar odbrane, a također i predsjednik, nakon čega je dobio upute da ne govori o svom angažmanu jer su se dužnosnici bojali da bi incident mogao izazvati povećanje napetosti između SAD-a i Sovjetskog Saveza, a možda i pokrenuti Treći svjetski rat.

Izvještaj Ministarstva odbrane SAD-a o incidentu također navodi da su američke snage tog dana isprobavale novu opremu za presretanje komunikacija. Strahovalo se da bi otkrivanje sovjetske uloge u borbi ugrozilo tu američku prednost.

Zapisnike Vilijamsove borbe odmah su klasificirali američki dužnosnici i on se zakleo na tajnost, što znači da će trebati više od pet desetljeća prije nego što se njegove pobjede mogu u potpunosti priznati.

Godine 1953. Vilijams je nagrađen srebrnom zvijezdom, ali se u citatu ne spominju sovjetski avioni, već samo "neprijateljski". I spominju se samo tri rušenja. Četvrti nije bio poznat sve dok ruske arhive nisu objavljene 1990-ih. Tako je tek 2002. godine, kada je sa zapisa skinuta oznaka tajnosti, Vilijams to mogao reći i svojim najbližima.

Do kraja njegove uspješne mornaričke karijere i desetljećima nakon penzionisanja, detalji Vilijamsove borbe sa sovjetskim MiG-ovima iznad Sjeverne Koreje ostali su tajna. Kada ga je vlada konačno kontaktirala i rekla mu da je deklasificirana njegova misija, prva osoba kojoj je Vilijams rekao bila je njegova supruga.

U decembru prošle godine, više od 70 godina nakon bitke u Korejskom ratu, Del Toro je rekao da bi Vilijamsovu Srebrenu zvijezdu trebalo unaprijediti u Mornarički križ.

Kalifornijski zastupnik Darel Isa (Darrell Issa), koji se zalagao da Vilijams dobije unaprijeđenu medalju, nazvao ga je "Top Gunom" i američkim herojem za sva vremena.

- Junaštvo i hrabrost koje je demonstrirao tokom 35 mučnih minuta prije 70 godina na nebu iznad sjevernog Pacifika i obala Sjeverne Koreje spasili su živote njegovih kolega pilota, kolega s broda i posade. Njegova priča je priča za vjekove, ali je sada u potpunosti ispričana - zaključio je Isa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.