MIL MI-8

Srušio se helikopter kojim se vozi Putin, letjelica pala u blizini Moskve

Objavljeno je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova "Rosija"

Helikopter Mil Mi-8. Twitter

A. K.

28.1.2023

Helikopter Mil Mi-8, koji se koristi za prijevoz ruskog predsjednika Vladimira Putina, udario je u zemlju u petak prilikom sletanja na međunarodni aerodrom Vnukovo koji se nalazi oko 42 km jugozapadno od centra ruske prestonice, javila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Objavljeno je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova „Rosija“, koji upravlja avionima koji se koriste za prijevoz zvaničnika ruske vlade. Nejasno je ko je bio u helikopteru i da li je neko povređen u incidentu.Službe za hitne slučajeve koje citira Interfaks saopćile su da „prema preliminarnim podacima ima žrtava“, pozivajući se i na izvor sa aerodroma koji je rekao da u incidentu niko nije povređen.

- Prilikom sletanja, helikopter je zakačio elisu o tlo i oštetio repni dio - rekao je agenciji izvor sa aerodroma.

Ruski Telegram kanal Maš objavio je sliku onoga što je, kako je rekao, posljedica pada. Na fotografiji se navodno vidi natpis „Rosija“ prikazan na helikopteru i očigledno odsječene lopaticama repnog rotora.

- Prema našim informacijama, riječ je o Mi-8MTV-1, proizvedenom 2013. godine, za 22 putnika - navodi se u poruci Maš.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.