ZARAĐUJU NA PLINU

Premijer norveške vlade: Nismo ratni profiteri

Svoje isporuke plina Norveška je povećala od prošle godine kako bi pomogla nadoknaditi pad snabdijevanja ruskog plina Evropi

Stor: Norveška je 50 godina bila istraživač, uz određeni rizik. Teresa Suarez / Pool via AP

A. O.

1.2.2023

Norveška je zemlja koja je sve bogatija, a prihode dobijaju od plina uslijed agresije na Ukrajinu, međutim kako tvrdi premijer norveški Jonas Gar Stor (Gahr Store), ta zemlja nije ratni profiter.

Nagovještavajući da će Norveška uskoro postati jedan od najvećih svjetskih donatora Ukrajini s nadolazećim paketom pomoći, premijer Jonas Gahr Store odbacio je nimalo laskave optužbe onih koji žele da Oslo učini više za Ukrajince.

Paket podrške

Vlada Norveške dovršava višegodišnji paket podrške koji će biti objavljen u nadolazećim danima, osmišljen kako bi pomogao Ukrajini i siromašnim zemljama pogođenima posljedičnim učincima rata, kao što je skok cijena žitarica.

Svoje isporuke plina Norveška je povećala od prošle godine kako bi pomogla nadoknaditi pad snabdijevanja ruskog plina Evropi, a sada je najveći evropski dobavljač koji pomaže kontinentu da ostane topao ove zime.

Zbog toga je Norveška blagajna preplavljena, zahvaljujući cijenama plina koje su ostale visoke. Ove je godine vlada predvidjela najveći proračunski višak od 1,12 biliona kruna (oko 203 milijarde KM).

Jačaju pozivi

U Norveškoj i inostranstvu jačaju pozivi da ta zemlja preraspodijeli barem dio neočekivane dobiti Ukrajincima, u suprotnom rizikuje da bude prozvana ratnim profiterom.

Poljski premijer je rekao da Oslo, iako nehotice, iskorištava rat u Ukrajini kako bi zaradili novac, dok je premijer Norveške odbacio tu tvrdnju.

- Norveška je 50 godina bila istraživač, uz određeni rizik, i prodavač energetskih izvora, nafte i plina. Norveška ne utvrđuje te cijene - rekao je Stor.

Do velikih računa za struju za domaćinstva i kompanije ove zemlje, dovela je viša cijena plina.

To predstavlja veliki politički problem za zemlji koja se uvelike oslanja na električnu energiju, za svoju industriju, grijanje i transport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.