ODREĐEN MU PRITVOR

Italijanski ubica 16 godina bio u bjekstvu: Radio kao pizza majstor

Sudeći po dokumentima, koristio je ime Paolo Dimitrio, a radio je i u drugim italijanskim restoranima u gradu

Edgardo Greco. Interpol

A. O.

3.2.2023

Osuđeni italijanski ubica, Edgardo Greco, (63) otkriveno je da radi kao pizza majstor, nakon čega je uhapšen nakon 16 godina bjekstva.

Vjeruje se da pripada jednoj od najmoćnijih mafijaških organizacija u toj zemlji, navodi se u tekstu britanskog lista Guardian.

Vodio restoran

On je osumnjičen da pripada ozloglašenoj Ndrangeti, moćnoj mafijaškoj organizaciji u Kalabriji, u južnoj Italiji, Interpol je saopćio da je Greco uhapšen u četvrtak u francuskom gradu Sent-Itiene (Saint-Etienne), gdje je u jednom trenutku vodio italijanski restoran pod pseudonimom.

Italijanske vlasti traže Greca kako bi odslužio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistava Stefana i Đuzepea Bartolomea (Giuseppea), navodi se u saopćenju Interpola.

Također bio optužen za pokušaj ubistva Emiliana Mosciara “kao dio mafijaškog rata između bandi Pino Sena i Perna Prano (Pranno) koji je obilježio rane 1990-te”.

Tijela nisu pronađena

Braća Bartolomeo su na smrt pretučena željeznim šipkama u skladištu za ribu u januaru 1991., saopćila je talijanska policija. Njihova tijela nikada nisu pronađena i vjeruje se da su otopljena u kiselini.

U junu 2021. Greco je postao vlasnik italijanskog restorana Sent-Itiene pod nazivom Caffe Rossini Ristorante, koji je vodio do novembra 2021. godine, saopćili su francuski tužioci.

Sudeći po dokumentima, koristio je ime Paolo Dimitrio, a radio je i u drugim italijanskim restoranima u gradu.

Noćna smjena 

Greco je takođe radio noćnu smjenu u piceriji pod svojim lažnim imenom, prenose italijanski mediji.

Nakon hapšenja u ranim jutarnjim satima, pojavio se pred istražnim sudijom u Lionu koji ga je zvanično obavijestio o italijanskom nalogu za hapšenje, rekli su tužioci. Zatim mu je određen pritvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.