RIJEČ STRUČNJAKA

Zubić za "Avaz": Nakon jačeg zemljotresa pojava novih nije neuobičajena

Godine 2012. je bio snažan trus kod Vana, a posebno je poznat onaj iz 1999. sa ogromnim brojem žrtava

Zubić: Epicentar kod grada Gaziantep. Facebook / Twitter

A. K.

6.2.2023

Jugoistok Turske i sjever Sirije rano jutros pogodio je razoran zemljotres.

Profesor geografije u sarajevskoj Gimnaziji Dobrinja Vedran Zubić rekao je za portal "Avaza" da je nezahvalno davati procjene i prognoze o zemljotresima koji bi mogli uslijediti. Ipak, nakon jačeg zemljotresa Tursku je pogodio i niz slabijih i stanovnici su u velikom strahu.

- Uvijek imate neke reverzibilne trusove, to nije ništa neobično. Znate šta je nas kačilo kad je bio zemljotres u Stocu, a na 7,8 Rihtera morate očekivati. Koliko znam na desetine ih je već bilo nakon ovoga, jačine od 3 do 5,5 stepeni po Rihteru - rekao je Zubić za "Avaz".

Osim toga, Zubić je na svom Facebook profilu kako je područje u kojem se dogodio zemljotres tektonski izuzetno aktivno.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Jutros se, u graničnoj zoni Turske i Sirije, na dubini (hipocentru) od 10 kilometara, desio zemljotres jačine 7.8 Rihterove skale. Ovakav trus nije zabilježen u Turskoj zadnje stoljeće. Sam epicentar je bio kod grada Gaziantep čija urbana regija ima više od milion stanovnika. Regija se zove Pazarčik i lako je pamtljiva zbog naziva našeg naseljenog mjesta. U zadnje vrijeme ova regija poznata jer u blizini, sa strane Sirije, nalazi grad Alep.

Destabilizacija litosfere

Ova regija je na kraju tektonske zone Taurus planina. Anadolija, ili maloazijska tektonska ploča, je tektonska osnova rasta mladih vjenačnih planina koje je uokviruju. Ako pogledate kartu vidjećete da sa južne strane Turske se nalaze planine kojima je ostao taj naziv iz helenskog jezika (Taurus - Bik).

Subdukcija (podvlačenje) ploče je "krivo" za rast planina, ali i za jake aktivnosti koje dovode do destabilizacije litosfere. Ovakvi "nagli" pokreti iste na dodiru ploča oslobađaju ogromnu energiju u obliku zemljotresa.

Kroz ovu regiju prolazi i rijeka Firat (Eufrat), a o njoj i njenom značaju posebna priča. Trus se desio u 4:17 po tamošnjem vremenu (2:17 kod nas) i sigurno sve zatekao u "snu". Trajao je nekih 40 sekundi i bio iznimno razoran. Kod ovakvih destabilizacija litosfere javljaju se "sekundarni" trusovi. Već ih je bilo na desetine od 4 do 5 Rihterove skale. Oni će izazvati dodatne probleme na desvastiranu urbanu gradnju koju je prvi trus uništio.

Opravdan strah

Pitanje je koliko ljudi se nalazi pod ruševinama. Zadnji podaci govore da je broj mrtvih preko 200, ali realno postoji opravdan strah da će biti veći. Nadamo se da će taj broj biti što manji.

Ova regija je tektonski veoma aktivna. Turska posebno ima problem na svom sjeverozapadu, ali i istok ima veliku tektonsku aktivnost od Kavkaza pa sve do ove regije. Godine 2012. je bio snažan trus kod Vana, a posebno je poznat onaj iz 1999. sa ogromnim brojem žrtava - naveo je Zubić.


Objava na Facebooku. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.