RAZORNI ZEMLJOTRESI

Indija šalje Turskoj prvu pošiljku pomoći

Ranije je premijer Narendra Modi izrazio iskreno saučešće ožalošćenim porodicama

Indija šalje prvi kontigent pomoći. Twitter

A. K. / Fena

7.2.2023

Nekoliko sati nakon najave iz Ureda premijera, Indija je poslala prvi kontingent pomoći nakon razornog potresa u Turskoj.

U okviru pomoći se nalazi stručni tim za potragu i spašavanje Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe, uključujući osoblje i vješte odrede pasa, zatim niz medicinskih potrepština, napredna oprema za bušenje i drugi alati potrebni za pomoć u spašavanju.

Timovi za potragu

- Prva serija materijala za pomoć u potresu odlazi u Tursku, zajedno s timovima za potragu i spašavanje, posebno obučenim odredima pasa, medicinskim potrepštinama, mašinama za bušenje i drugom potrebnom opremom - potvrdio je na Twitteru glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Indije Arindam Bagchi.

Ranije je premijer Narendra Modi izrazio iskreno saučešće ožalošćenim porodicama, a povrijeđenim u razornom zemljotresu poželio brz oporavak, podsjetila je novinska agencija Indije PTI.

Prijatelj u nevolji

Također je uputio dužnosnike da pruže svu moguću pomoć u otklanjanju posljedica zemljotresa u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi.

Turski ambasador u Indiji Firat Sunel izrazio je zahvalnost na pomoći indijske vlade i rekao da je "prijatelj u nevolji zaista prijatelj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.