NEVJEROVATAN SLUČAJ

U Ekvadoru građani izabrali za gradonačelnika osobu koja je noć prije ubijena

Ekvadorski predsjednik Gilermo Laso osudio je novi val ubistava

Policija i vojnici u Ekvadoru. AP Photo/Dolores Ochoa

S. S.

7.2.2023

Kandidat za gradonačelnika Puerto Lopeza je pobijedio na izborima, iako je ubijen samo nekoliko sati prije otvaranja biračkih mjesta. 41-godišnjeg Omara Menendeza ubili su naoružani napadači koji su u subotu upali u prostoriju u kojoj se on nalazio sa svojim saradnicima iz kampanje. U napadu je ubijen i jedan tinejdžer, a ekvadorska policija još uvijek istražuje mogući motiv.

Očekuje se da će član Menendezove stranke zamijeniti ubijenog političara na mjestu gradonačelnika. Izbori za gradonačelnika su održani tokom eskalacije novog vala kriminala povezanog s rastućim utjecajem nasilnih narko-bandi u andskoj zemlji. Menendez nije jedini političar koji je ubijen uoči izbora jer je dvije sedmice ranije iz vatrenog oružja ubijen Hulio Cesar Farahio, kandidat za gradonačelnika obalnog grada Salinas.

Uhapšen osumnjičeni

Policija je uhapsila osumnjičenog za Farahiovo ubistvo koji je prije toga prijetio 45-godišnjem kandidatu. Lokalni mediji su izvijestili da je osumnjičenik nedavno pušten iz zatvora nakon što je odslužio kaznu za trgovinu drogom. Dosad niko nije osumnjičen za Menendezovo ubistvo, a policija je potvrdila da su napadači pobjegli na motoru, piše BBC.

Ekvadorski predsjednik Gilermo Laso osudio je ubistva. Laso se suočava s rastućim brojem ubistava u svojoj zemlji te je predložio niz promjena ustava o kojima su birači odlučivali u nedjelju.

Jedna od predloženih promjena je bila dopustiti Ekvadorcima koji su povezani s transnacionalnim organiziranim kriminalom da budu izručeni u inozemstvo ako se suočavaju sa suđenjem u drugoj zemlji ili su već osuđeni u odsutnosti.

Novi val kriminala

Budući da su mnogi zatvori u Ekvadoru preplavljeni zbog nedavnog vala kriminala, neki dužnosnici tvrde da bi izručenje osuđenih kriminalaca u zatvore s maksimalnom sigurnošću u Sjedinjenim Državama bila sigurnija i jeftinija opcija za ekvadorski pravosudni sistem.

Susjedna Kolumbija je na sličan način izmijenila svoj ustav 1997. i od tada je izručila mnoge ozloglašene narkobosove u SAD. Kolumbijski dužnosnici kažu da žestina kojom se narkobosovi bore protiv njihovog izručenja sugeriše da kaznu u američkom zatvoru, gdje nemaju veze niti uticaja na čuvare i upravitelje zatvora, vide kao posebno oštru kaznu.

No, prijedlog da se promijeni ustav Ekvadora kako bi se omogućilo izručenje Ekvadoraca tijesno je propao jer ga je 51 posto birača odbacio. Laso je poručio da prihvata rezultat, rekavši da "kada ljudi govore, naša je dužnost da to analiziramo, razumijemo i prihvatimo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.