SASTANAK EVROPSKOG VIJEĆA

Zovko: EU i SAD trebaju naći zajednički dogovor oko Zakona o smanjenju inflacije

Preusmjeravanjem postojećih sredstava i raspodjelom neiskorištenih proračunskih linija, rekla je Zovko

Željana Zovko: Nadam se postizanju dogovora. EPP

A. O.

10.2.2023

Lideri EU-a danas su tokom vanrednog sastanka Evropskog vijeća raspravljali o odgovoru Evropske unije na nedavno usvojeni Zakon o smanjenju inflacije (IRA) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Navedeni zakon ima za cilj obuzdati inflaciju i ulagati u američku proizvodnju energije uz promicanje čiste energije uz izdašne subvencije u vrijednosti od preko 339 milijardi eura.

Nejednak položaj

Budući da te subvencije stavljaju evropske industrije u nejednak položaj ulaganja u odnosu na američku industriju, Evropska komisija nedavno je predstavila novi Industrijski plan za Zeleni plan.

Zastupnica u Evropskom parlamentu i dužnosnica Evropske pučke stranke (EPP) za odnose EU-a i SAD-a Željana Zovko naglasila je kako je prijedlog Komisije prvi korak prema povećanju konkurentnosti evropskog tržišta.

- Industrijski plan za Zeleni plan ulagat će u evropske industrije, učiniti našu proizvodnju konkurentnijom i spriječiti ulagače da napuste EU. Preusmjeravanjem postojećih sredstava i raspodjelom neiskorištenih proračunskih linija, možemo stvoriti nova ulaganja i radna mjesta te doprinijeti napretku našeg tehnološkog suvereniteta i konkurentnosti u današnjem svijetu – rekla je Zovko.

Ekonomska prednost

Dodala je da bi Unija trebala više promicati svoju najveću ekonomsku prednost – jedinstveno tržište i unaprijediti njegovu ulogu za nesmetanu zelenu i digitalnu tranziciju, upozorivši kako dodatni pritisak visokih cijena energenata na našu industriju narušava evropsku konkurentnost.

Istovremeno, Zovko potiče SAD i EU da se dogovore o transatlantskoj ekonomskoj saradnji i izbjegnu da se njihove industrije udalje.

- I dalje se nadam da će EU i SAD postići dogovor o transatlantskim ulaganjima u tehnologiju i zelenu energiju od kojeg će obje strane imati koristi - zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Evropska komisija je 1. februara predstavila Industrijski plan za Zeleni plan kao odgovor EU-a na američki Zakon o smanjenju inflacije.

Plan se temelji na četiri stuba koji čine: predvidljivo i pojednostavljeno regulatorno okruženje, ubrzanje pristupa finansiranju, jačanje vještina i otvorena trgovina za otporne lance snabdijevanja. Plan ima za cilj pružiti povoljnije okruženje za povećanje proizvodnih kapaciteta EU-a za net-zero tehnologije i proizvode potrebne za postizanje ambicioznih evropskih klimatskih ciljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.