TREĆI DAN U NIZU

Američka vojska oborila još jedan objekat iznad SAD-a

Sjeverna Amerika je u visokom stepenu pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora

F 16 avioni. AP

S. S.

12.2.2023

Američka vojska oborila je još jedan objekat na velikoj nadmorskoj visini iznad jezera Huron, prema američkom dužnosniku i izvoru iz Kongresa upućenom u to pitanje.

Ovo je treći dan zaredom da je neidentificirani objekat oboren iznad sjevernoameričkog zračnog prostora. U subotu je iznad sjeverne Kanade oboren neidentificirani objekat. U petak je američki F-22 oborio neidentificirani objekt u zračnom prostoru Aljaske.

Kako je potvrđeno na službenom Twitter profilu senatora Džeka Bergmena (Jack Bergman) iz Mičigena, danas poslijepodne po lokalnom vremenu borbeni avion F-16 oborio je još jedan neidentificirani objekat. Ovog puta obaranje se dogodilo iznad jezera Huron u Velikim Jezerima.

- Danas sam bio u kontaktu s vojskom u vezi s operacijama širom regije Velikih Jezera. Američka vojska srušila je još jedan objekt iznad jezera Huron. Cijenim odlučnu akciju naših borbenih pilota. Američki narod zaslužuje mnogo više odgovora nego što ih mi imamo - objavio je.

Veliki posao

Kongresmenka Mičigena Elisa Slotkin objavila je na Twitteru da su najnoviji objekt oborili piloti Zračnih snaga i Nacionalne garde. "Velik posao svih koji su izvršili ovu misiju. Sjajan posao svih koji su izvršili ovu misiju, kako u zraku tako i u stožeru. Sve nas zanima što je tačno bio ovaj objekt i koja je njegova svrha", objavila je.

Kanadski istražitelji i dalje traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni avion jučer oborio iznad kanadskog teritorija Yukona, izjavio je premijer Džastin Trudo, a američki senator je rekao da se najvjerovatnije radi o balonu sličnom onom srušenom iznad Aljaske.

- Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt - rekao je Trudo novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu riječ, već samo da "predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnoj avijaciji. "Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori - dodao je.

Sjeverna Amerika je u visokom stepenu pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon. Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Još dva leteća objekta

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tokom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje. Vođa većine u američkom senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Jukona u subotu, baloni.

- Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog - kazao je Šumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti "ne sliče puno" kineskom balonu.

Američki su dužnosnici dva puta u 24 sata zatvorili zračni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilnu avijaciju je u nedjelju nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Mičigen.

Američka vojska je jučer podigla borbene mlazne avione u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru. Zajednička američko-kanadska sjevernoamerička obrambena organizacija NORAD je kasnije objavila da piloti nisu pronašli ništa sumnjivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.