OBRATIO SE DŽON KIRBI

Bijela kuća o neidentifikovanim objektima: Srušeni su zbog potencijalne opasnosti

Kineski objekt je bio puno veći, veličine tri autobusa, imao je vlastiti pogon. Znamo što je radio, znamo čemu je služio, kazao je Kirbi

Kirbi: Predsjednik Bajden izdao naređenje o rušenju objekata. Twitter

E. Ć.

13.2.2023

Povodom rušenja tri neidentifikovana leteća objekta u posljednja tri dana u Bijeloj kući je danas održana press konferencija.

Glasnogovornici Bijele kuće Karin Žen-Pjer (Karine Jean-Pierre) se pridružio i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby). 

Podsjetimo, američki ratni avioni su u posljednja tri dana iznad Sjeverne Amerike srušili tri neidentifikovana objekta, čije je porijeklo još nepoznato.

Više pažnje na zračni prostor

 - Kad govorimo o rušenjima ovih objekata, tema nikakvih dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljsku aktivnost - rekla je glasnogovornica Bijele kuće, pa uz smiješak rekla kako voli film "ET", ali da ipak nema indikacija da su se na Zemlji pojavili objekti s drugih planeta.

Potom je riječ dobio Kirbi koji je istakao kako su SAD i Kanada počele pratiti zračni prostor s mnogo više pažnje nakon pojave kineskog balona nad američkim teritorijem.

- Takve objekte je teško detektirati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak je i kineski balon nije bilo lako detektirati, a on je bio puno veći. Još uvijek nismo uspjeli identificirati ova tri objekta - izjavio je Kirbi.

On je dodao kako je balona bilo i ranije, ali da ih nije otkrila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

SAD nema balone iznad Kine

Na pitanje novinara da li SAD ima kineske balone iznad Kine, Kirbi je odgovorio negativno.

Upitan zbog čega su neidentifikovani objekti srušeni, Kirbi je odgovorio:

- Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su utjecati na komercijalni zračni saobraćaj. Zato je predsjednik Bajden uz konsultacije s vojnim zapovjednicima izdao naređenje da se sruše.

Nismo mogli isključiti da se radi o promatranju naših vojnih postrojenja. Postupali smo iz opreza kako bismo zaštitili američke interese i sigurnost komercijalnih letova.

Razlika između balona i ostalih objekata

Kirbi je istakao i kako postoji velika razlika između kineskog balona i tri neidentifikovana leteća objekta.

- Kineski objekt je bio puno veći, veličine tri autobusa, imao je vlastiti pogon. Znamo što je radio, znamo čemu je služio.

Nemamo dokaza da nisu korišteni za špijuniranje, ali nismo sigurni. Predsjednik je naredio rušenje zbog opreza - naglasio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.