SAVEZNA DRŽAVA OHIO

Ekološka katastrofa u SAD: Hemikalije iscurile iz voza i uzrokovale požar

Ti vagoni su prenosili opasne i toksične hemikalije, i njihovo izlijetanje van traka je dovelo do požara

Katastrofa u gradu East Palestine. Twitter

E. A.

16.2.2023

U saveznoj državi Ohio u gradu East Palestine, došlo je do ekološke katastrofe. Policija je krenula da se riješi hemikalija na siguran način, te su iste kreirale ogroman ekološki problem.

Prvi problem je nastao kada je pedeset vagona voza završilo van traka. Ti vagoni su prenosili opasne i toksične hemikalije, i njihovo izlijetanje van traka je dovelo do požara.

Nakon sanacije požara, krenulo se u rješavanje ostatka hemikalija, međutim i tu se javio problem. Stvoren je ogromni crni oblak iznad grada, i sad se stanovnici gradića East Palestine, čini se s pravom, brinu.

Sve agencije relevantne za ekologiju u SAD-u su rekle kako nije došlo do probijanja hemikalija u domove, nivo opreznosti je jako visok.

Još uvijek se provjeravju sve kuće u ovom gradu, 181 od 291 ukupno, ali zasad nema potvrde da su tragovi ovih supstanci pronađeni u kućanstvima.

Vlasnici malih i srednjih biznisa pripremaju tužbu firmi čiji je voz sletio s traka. Smatraju kako hemikalije nisu dobro pakovane, te da su ugrozili čitav grad svojim nesavjesnim radom, prenosi NPR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.