BORBA PROTIV SISTEMA

Bunt protiv ruskog zakona: Zastupnici napisali otvorena pisma

Naveli su da prema Ustavu Rusije vojni obveznik ima pravo zamijeniti vojnu službu alternativnim

Zastupnici su pozvali Državnu dumu Rusije da izmijeni zakone. Printscreen

E. A.

18.2.2023

Preko četredeset zastupnika iz različitih gradova u Rusiji objavilo je otvoreno pismo u odbranu prava na svjesno odbijanje služenja vojnog roka. Razlog tome je nedavno samoubistvo Sergeja Gridina iz ruske republike Komi.

Sergeja Gridina je u poruci koju je ostavio prije samoubistva izvijestio o maltretiranju komandanata koji su ga tjerali da ide u rat u Ukrajini.

- Ovaj slučaj je monstruozan dokaz da ustavno pravo na odbijanje vojne službe u današnjoj Rusiji praktično nije zaštićeno - naveli su autori pisma.

Obavezan vojni rok

Naveli su da prema Ustavu Rusije vojni obveznik ima pravo zamijeniti vojnu službu alternativnim. 

Međutim, oni koji pokušaju da iskoriste ovu priliku često bivaju krivično gonjeni zbog odbijanja da učestvuju u vojnim aktivnostima prema članu 332. Krivičnog zakona, piše The Moscow Times.

Prijetnje i mučenja

Osim toga, poslanici su skrenuli pažnju na publikacije koje govore da su u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj narodnim republikama organizovani zatvori u kojima se nasilno, uz prijetnje i mučenje, i bez sudske odluke drže više od 100 ruskih vojnika koji su odbili služiti vojni rok ili ići u rat.

Zastupnici su pozvali Državnu dumu Rusije da izmijeni zakone na način da pravo na svjesno odbijanje služenja vojnog roka bude zaštićeno zakonom na svim nivoima i za sve kategorije vojske, uključujući i mobilisane. 

Osim toga, smatraju da je neophodno istražiti slučajeve hapšenja onih koji su odbili da služe. To treba da uradi ne samo Istražni odbor, već i Skupština.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.