KONFERENCIJA U MINHENU

Kineski ministar vanjskih poslova: SAD histerično reagirao na balon

Na svijetu je toliko puno balona i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti, upitao je Ji

Vang Ji: Histerična reakcija. AP

A. O.

18.2.2023

Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji (Wang Yi) izjavio je da su SAD histerično reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni avioni su početkom februara srušili balon koji je prvo preletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici.

Skrenuo s kursa 

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu (Münchenu), Vang je podsjetio da je Peking izvijestio Vašington (Washington) da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenula s kursa.

- Na svijetu je toliko puno balona i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije - upitao je šef kineske diplomatije.

Zaoštreni odnosi 

Incident je dodatno zaoštrio odnose Vašingtona (Washingtona) i Pekinga, a američki državni sekretar Enotni Blinken (Antony) je otkazao planirani posjet Kini.

I Blinken i Vang (Wang) su u Minhenu, ali još nije poznato hoće li se sastati do kraja konferencije koja završava u nedjelju.

- Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose. Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja - rekao je Vang. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.