UPUTILI PISMA

Protesti zbog izvještavanja New York Timesa o transrodnim osobama

Posljednjih mjeseci, Times je objavio nekoliko priča o zdravstvenoj zaštiti za trans mlade, kao i mišljenja o ovoj temi

Sa jednog od prethodnih protesta. AP

H. J. I.

18.2.2023

Skoro 1.000 saradnika New York Timesa, pored desetina hiljada pretplatnika i čitatelja Timesa, potpisalo je u srijedu otvoreno pismo uredniku za standarde lista u kojem se osuđuje izvještavanje publikacije o transrodnim, nebinarnim i rodno nekonformnim osobama.

Drugo pismo koje je u srijedu objavila neprofitna organizacija GLAAD (Gej i lezbijska alijansa protiv klevete) govorilo je protiv neodgovornog, pristrasnog izvještavanja o transrodnim osobama u Timesu.

Izvještavanje nijansirano i pošteno

Times je tvrdio da je njegovo izvještavanje nijansirano i pošteno, rekavši da su GLAAD-ova zagovaračka misija i novinarska misija The Timesa različite, piše The Guardian.

- Kao novinska organizacija, težimo nezavisnom izvještavanju o transrodnim pitanjima koja uključuju profiliranje organizatora pokreta, izazova i predrasuda s kojima se suočava zajednica, te kako se društvo bori s debatama o skrbi - rekao je Čarli Stadlander (Charlie Stadtlander), direktor vanjskih poslova Timesa.

Zdravstvena zaštita za trans mlade

Posljednjih mjeseci, Times je objavio nekoliko priča o zdravstvenoj zaštiti za trans mlade, kao i mišljenja o ovoj temi.

U pismu saradnika se navodi da "mnogi novinari u Timesu pošteno pokrivaju trans pitanja“, ali su kritikovali organizaciju i određene novinare zbog objavljivanja "preko 15.000 riječi na naslovnoj strani Times-a o raspravi o ispravnosti medicinske njege za trans djecu“ u proteklih osam mjeseci. Pismo je potpisalo više od 30.000 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.