ZVANIČNI PODACI

Skoro 90.000 izbjeglica iz Ukrajine se zaposlilo u Njemačkoj

65.000 Ukrajinaca plaća doprinose za socijalno osiguranje u Njemačkoj od februara 2022. godine, što ukazuje na njihovo službeno zaposlenje

21.000 Ukrajinaca zaposleno je na takozvanim mini poslovima. Printscreen

H. J. I.

19.2.2023

Njemačka Savezna agencija za zapošljavanje vjeruje da su ukrajinske izbjeglice koje su stigle u zemlju od početka ruske invazije punog razmjera pomogle da se smanji opterećenje na lokalnom tržištu rada, rekao je Daniel Terzenbah (Terzenbach), član Izvršnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje

Suzbijanje nedostatka kadrova

Kako navodi Terzenbah, 65.000 Ukrajinaca plaća doprinose za socijalno osiguranje u Njemačkoj od februara 2022. godine, što ukazuje na njihovo službeno zaposlenje. Još 21.000 Ukrajinaca zaposleno je na takozvanim mini poslovima (sa primanjem do 450 eura mjesečno, što im omogućava da se kvalifikuju za socijalne beneficije).

Kako objašnjava, ovo služi i za suzbijanje nedostatka kadrova u njemačkoj privredi.

Broj zaposlenih će rasti

Terzenbah predviđa da će se broj zaposlenih iz Ukrajine značajno povećati u narednim sedmicama i mjesecima, posebno u drugom kvartalu, nakon što završe integracijske i stručne kurseve jezika u Saveznoj kancelariji za migracije i izbjeglice.

On navodi da je veliki broj izbjeglica iz Ukrajine voljan ostati u Njemačkoj duži vremenski period i naučiti njemački jezik.

Prema Federalnom zavodu za statistiku u Viesbadenu, broj Ukrajinaca u Njemačkoj porastao je sedam puta za godinu dana od početka ruske invazije u punom obimu. U 2022. godini prijavljeno je oko 1,1 milion imigranata iz Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.