LAVATORY DE LA MADELEINE

U Parizu restauriran javni toalet iz 1905. godine: Korištenje košta 2 eura

Moguće ga je koristiti svaki dan od 10 sati do 18 sati

Toalet je otvoren jučer. Printscreen

H. J. I.

21.2.2023

Prvi javni toalet u Parizu, Lavatory de la Madeleine, otvoren je davne 1905. godine. Zatvoren je prije 12 godina i potpuno restauriran. Njegovo korištenje košta dva eura.

Vlasti glavnog grada Francuske su obećale da će vrijediti svaki novčić potrošen na renoviranje toaleta. Izgrađen je u stilu secesije i ranog art decoa s najfinijim materijalima - lakiranim drvetom od mahagonija, vitražima, ukrašenom keramikom, mozaicima i mesinganim slavinama.

Prvobitno je bio isključivo namijenjen za žene, a javni toalet za muškarce je izgrađen u blizini i sada ga koristi kompanija za javni gradski prijevoz RATP. Tokom 90-ih godina su u nekoliko kabina postavljeni pisoari te od tada Lavatory de la Madeleine mogu koristiti i muškarci.

Za restauraciju ovog javnog toaleta, koji je zatvoren zbog nekorištenja i neodržavanja, bilo je potrebno 12 godina. Ideja o ovom javnom toaletu je inspirisana javnim toaletima u Londonu iz 80-ih godina 19. stoljeća. Tada su podzemne građevine trebale biti ne samo korisne, već i lijepe i luksuzne.

U Parizu postoji još šest ovakvih toaleta, a među njima je i onaj koji se nalazi u čuvenoj aveniji Champs-Elysees.

Lavatory de la Madeleine je jučer otvoren i moguće ga je koristiti svaki dan od 10 sati do 18 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.