VATIKAN SAOPĆIO

Papa Franjo (86) ima tešku prehladu

Jučer, tokom mise povodom Pepelnice u rimskoj crkvi, papa Franjo je više puta kašljao

AP Photo/Andrew Medichini

D. H.

23.2.2023

Vatikan je objavio da papa Franjo (86) ima tešku prehladu i da je zato otkazao jednu audijenciju i preskočio govore koje je trebao danas održati, piše AP.

Otkazana audijencija

Papa se susreo s mladim pravoslavnim svećenicima i redovnicima te članovima društva Max Planck, istraživačke organizacije iz Njemačke koja ove godine obilježava 75. godišnjicu. Međutim, zbog jake prehlade samo je podijelio printane primjerke svojih izjava i nije ih pročitao naglas, objavila je služba za odnose s javnošću Vatikana.

Kasnije je otkazao audijenciju s članovima italijanske Kršćanske udruge mladih muškaraca (Young Men's Christian Association). To je bio zadnji papin zakazani događaj u danu, objavio je Vatikan.

Papa jučer kašljao tokom mise

Ranije danas Papa se susreo sa svećenikom Hulianom Karonom (Julian Carrono), nekadašnjim predsjednikom pokreta Communion and Liberation, šefom Svjetskog pokreta za hranu Davidom M. Bislijem (Beasly) i svećenikom Paskalom Spinosom (Pasqual).

- Papa se susreo i s kardinalom Marćelom Semerarom (Marcelo), prefektom Dikasterija za kauze svetaca, kako bi odobrio napredovanje kauze za proglašenje blaženima petorice Božjih sluga i čudo koje se pripisuje zagovoru jednog časnog - saopćila je Sveta Stolica.

Jučer, tokom mise povodom Pepelnice u rimskoj crkvi, papa Franjo je više puta kašljao. Nakon toga je odlučio ne sudjelovati u tradicionalnoj procesiji, kojom počinje crkveno vrijeme korizme.

U ovo vrijeme prije tri godine, kada je pandemija korone počela pogađati Italiju, Papa je također bio teško prehlađen. Zbog toga je bio otkazao službene audijencije i sudjelovanje na godišnjim duhovnim vježbama u Vatikanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.