NAPREDAK U PREGOVORIMA

Velika Britanija i EU blizu potpisivanja novog sporazuma o Brexitu

Kralj Čarls treba da se sastane sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen

Instagram

FENA

25.2.2023

Velika Britanija i Evropska unija blizu su okončanja novog sporazuma o Brexitu vezano za Sjevernu Irsku. 

Izvor iz britanske vlade opisuje pregovore kao "pozitivne". Kralj Čarls (Charles) je takođe trebalo da se sastane sa predsjednicom Evropske komisije u Velikoj Britaniji u subotu, saznaje BBC.

Više izvora kaže da je posjeta otkazana zbog operativnih razloga koji nisu povezani s političkim razgovorima. Planirani sastanak kralja i Ursule fon der Lejen (Von der Leyen), o čemu je prvobitno objavio Sky News, nije bio dio pregovora između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Ali činjenica da je sastanak planiran je značajna jer se čini da ukazuje na to da je dogovor o Brexitu bio gotovo - i javno predstavljen - dok je Fon der Lejen bila u Velikoj Britaniji.

Nije poznato kada će predsjednica Evropske komisije sada doći u Veliku Britaniju. Neki su predložili da bi se novi dogovor o Sjevernoirskom protokolu, za koji se smatralo da je gotovo potpun, mogao nazvati Vindsorskim sporazumom.

Protokolom, koji je dogovoren pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) i koji je stupio na snagu 2021. godine, Sjeverna Irska je nastavila slijediti neke zakone EU kako bi zaobišla potrebu za provjerama na granici Ujedinjenog Kraljevstva s Republikom Irskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.