ISTRAŽUJE SE SLUČAJ

U Iranu otrovane djevojčice koje su učestvovale na protestima protiv nošenja hidžaba

Žele se osvetiti učenicama koje su bile pritvorene za vrijeme nedavnih protesta, rekao ljekar

Mjihovo stanje je moguće liječiti. Printscreen

Z. K.

28.2.2023

Iranske vlasti potvrdile su da istražuju slučajeve trovanja nekoliko učenica koje su nedavno učestvovale na protestima protiv nošenja hidžaba.

- Nakon trovanja nekoliko učenica u gradu Qomu i Borujerdu ljude su se žalili i govorili da škole treba zatvoriti, posebno škole za djevojčice. 

Učenice jesu otrovane, a hemijski spojevi korišteni za trovanje nisu hemikalije koje se koriste u ratu. Otrovane učenice ne trebaju agresivni medicinski tretman. Njihovo stanje je moguće liječiti - rekao je zamjenik iranskog ministra obrazovanja Younes Panahi.

Dr. Homayoun Sameyah Najafabadi, član parlamentarne zdravstvene komisije, također je potvrdio da je trovanje učenica u gradovima kao što su Qom i Borujerd učinjeno namjerno.

Govoreći za Guardian pod uvjetom anonimnosti, ljekar specijaliziran za liječenje žrtava trovanja kaže da je, prema dostupnim podacima, najvjerojatniji uzrok trovanja mogao biti slab organofosfatni agens.

- Ako se neke od otrovanih učenica jako znoje, prekomjerno luče slinu, povraćaju, imaju hipermotilitet crijeva i proljev, tada je moguće da je napad učinjen korištenjem ovog sredstva. Vjerujem da je motiv trovanja bio uplašiti prosvjednike protiv vlasti u Iranu. Žele se osvetiti učenicama koje su bile pritvorene za vrijeme nedavnih protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.