PRIJETNJE

Iran proširio raketni program: "Ako Bog da, ubit ćemo Trampa"

Prvi čovjek zračno-kosmičkih snaga izjavio je kako je nova raketa dometa od 1.650 kilometara već uvrštena u arsenal vojske

Iran razvio hipersoničnu balističku raketu. Screenshot

H. J. I.

25.2.2023

Iran je razvio krstareću raketu dometa od 1.650 kilometara, saopćio je najviši komandant Revolucionarne garde, što je potez koji će vjerovatno izazvati zabrinutost na Zapadu nakon što je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u napadu na Ukrajini.

Amir-Ali Hadžizadeh, komandant Revolucionarne garde, također je posebno govorio o višestrukim prijetnjama Irana da će osvetiti smrt glavnog iranskog vojnog komandanta kojeg su ubili Amerikanci, rekavši da namjeravaju da „ubiju Trampa“.

Iranski general saopćio je kako je vojska ove države razvila novu krstareću raketu koja bi potencijalno mogla pogoditi i Izrael.

U intervjuu za iransku državnu televiziju, prvi čovjek zračno-kosmičkih snaga izjavio je kako je nova raketa već uvrštena u arsenal vojske.

- Ako Bog da, ubit ćemo Trampa, Pompea i vojne komandante koji su izdali naredbu da se ubije Kasem Soleimani - rekao je iranski general.

Govorio je i o situaciji u Siriji za koju je naglasio kako treba iransku pomoć.

- Sirija treba da obnovi svoju mrežu protivzračne odbrane. Potrebne su joj precizne bombe za borbene avione. Veoma je vjerovatno da ćemo svjedočiti tome da će Iran opskrbiti Siriju sa radarima i odbrambenim projektilima - naveo je general Hadžizadeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.