NAKON SLANJA DRONOVA

Iran šalje Rusiji rakete, iz Ukrajine poručili da se ne mogu odbraniti

Sjedinjene Američke Države također navode da je Iran poslao vojno osoblje na Krim da pomogne ruskim dronovima u napadima na ukrajinske ciljeve

Posljednja pošiljka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 dronova. AP / ILUSTRACIJA

A. O.

2.11.2022

Iran se sprema poslati oko 1.000 dodatnog oružja, uključujući balističke rakete malog dometa zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica za napad, Rusiji za korištenje u svom ratu protiv Ukrajine, rekli su za CNN zvaničnici iz zapadne zemlje koja pomno prati iranski program naoružanja.

Pošiljka se pomno prati jer bi to bio prvi slučaj da Iran pošalje napredne precizne vođene rakete Rusiji, što bi Kremlju moglo dati značajan poticaj na bojnom polju.

Posljednja pošiljka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 dronova, rekli su zvaničnici, koje su Rusi već iskoristili za smrtonosni učinak u Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici rekli su prošle sedmice da su oborili više od 300 iranskih dronova, piše CNN.


Povećanje iranske podrške

Ova nova očekivana pošiljka označila bi značajno povećanje iranske podrške ruskim ratnim naporima. Iako je tačno vrijeme kada će pošiljka stići u Rusiju nejasna, zvaničnici vjeruju da će oružje definitivno biti isporučeno prije kraja godine.

Dronovi su igrali značajnu ulogu u sukobu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu krajem februara, ali se njihova upotreba povećala od ljeta, kada su Sjedinjene Države i Kijev rekli da je Moskva nabavila dronove od Irana. Posljednjih sedmica ove iranske bespilotne letjelice korištene su za gađanje kritične energetske infrastrukture u Ukrajini.

Iranske bespilotne letjelice poznate su kao "municija za lutanje" jer su sposobne neko vrijeme kružiti u području koje je identificirano kao potencijalna meta i pogoditi samo kada se identificira neprijateljsko sredstvo.

Mali su, prenosivi i lako se lansiraju, ali njihova glavna prednost je što ih je teško otkriti i mogu se ispaliti iz daljine.

Sjedinjene Američke Države također navode da je Iran poslao vojno osoblje na Krim da pomogne ruskim dronovima u napadima na ukrajinske ciljeve.


Iranski uposlenici

Slanje daljeg iranskog oružja u Rusiju je potez koji će vjerovatno uzrokovati dalje pogoršanje odnosa sa SAD-om. U ponedjeljak je američki izaslanik u Iranu Rob Melej (Malley) rekao da Bajdenova (Bidenova) administracija neće "gubiti vrijeme" na razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma "ako se ništa neće dogoditi". Podrška Teherana Rusiji u ratu u Ukrajini i njegovo gušenje protesta širom zemlje potaknuto smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija u septembru naveli su SAD da uvedu dodatne sankcije Iranu.

Ranije ovog mjeseca Džon Kirbi (John Kirby), koordinator komunikacija u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je da je prisustvo iranskih uposlenika dokaz direktnog angažmana Teherana u sukobu.

- Možemo potvrditi da rusko vojno osoblje koje se nalazi na Krimu pilotira iranskim bespilotnim letjelicama, koristeći ih za izvođenje napada širom Ukrajine, uključujući napade na Kijev - rekao je Kirbi, misleći na bespilotne letjelice.

Melej se u ponedjeljak oštro oglasio protiv Irana koji isporučuje dronove.

- Znamo da su te bespilotne letjelice korištene za gađanje civila i civilne infrastrukture. I znamo da Iran, suočen sa svim ovim dokazima, stalno laže i poriče da se to dešava - rekao je Melej.


Nemaju učinkovitu odbranu

Ukrajinske zračne snage danas su saopćile da trenutno nemaju učinkovitu odbranu od tipova balističkih projektila koje se Iran navodno sprema poslati Rusiji da ih koristi u ratu protiv Ukrajine.

Jurij Ihnat, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga, rekao je sprema isporuka veće količine iranskih balističkih projektila, pri čemu "jedna neke od njih imaju domet od 300 kilometara, a druge 700 kilometara". 

To će omogućiti ruskim snagama da napadnu bilo gdje unutar Ukrajine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.