RUPERT MURDOH

Vlasnik Fox-a priznao da su voditelji podržavali lažne vijesti o izbornoj krađi na štetu Trampa

Istakao je da ih je on mogao zaustaviti, ali da to nije učinio, pokazali su sudski dokumenti

AP

S. S.

28.2.2023

Medijski mogul Rupert Murdoh (Murdoch), govorio je pod zakletvom prošlog mjeseca u tužbi za klevetu od 1,6 milijardi dolara protiv Foxa od strane Dominion Voting Systemsa. On je tom prilikom priznao kao predsjednik korporacije koja je vlasnik Fox Newsa da je nekoliko voditelja na njegovoj mreži plasiralo priču da su predsjednički izbori u SAD-u pokradeni na štetu Donalda Trampa.

Istakao je da ih je on mogao zaustaviti, ali da to nije učinio, pokazali su sudski dokumenti.

Bio sumnjičav

- Oni su potvrdili - rekao je Murdoh pod zakletvom odgovarajući na direktna pitanja o voditeljima Foxa Seanu Hannityju, Jeanine Pirro, Lou Dobbsu i Mariji Bartiromo, prema pravnom podnesku Dominion Voting Systemsa.

- Volio bih da budemo snažniji u osudi toga – poručio je.

Otkrio je da je bio sumnjičav prema tvrdnjama Trama o rasprostranjenoj izbornoj krađi.

Na pitanje sumnja li u Trampa, gospodin Murdoh je odgovorio: “Da. Mislim, mislili smo da je sve u redu.” Istovremeno je odbacio optužbe da je Fox News u potpunosti podržao ukradeni izborni narativ. “Ne Fox”, rekao je.

Da li je to svjesno učinio

Primjedbe Murdoha, koje je izgovorio prošlog mjeseca u sklopu Dominionove tužbe za klevetu protiv Foxa, dodale su dokaze koje je Dominion prikupio dok pokušava dokazati svoju glavnu optužbu: ljudi koji vode najpopularniju informativnu mrežu u SAD-u znali su da su Trampove tvrdnje o prevari birača na izborima 2020. bile lažne, ali ih je svejedno emitirao u bezobzirnoj potrazi za rejtingom i profitom.

Dokaz u tom smislu pomogao bi Dominionu da prođe visoku pravnu granicu koju je Vrhovni sud postavio za slučajeve klevete. Da bi prevladao, Dominion mora pokazati ne samo da je Fox emitirao lažne informacije, već i da je to učinio svjesno. Sudac državnog suda u Deleveru zakazao je jednomjesečno suđenje koje počinje u aprilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.