PRONAĐENA U TORBI

Dostavljač u Peruu nosio ostatke drevne mumije: "To mi je djevojka"

Mumiji je dao nadimak Huanita (Juanita) i držao ju je u kutiji pored televizora u svojoj sobi

Pronađena mumija. Printscreen

A. O. / BBC

1.3.2023

Policija Perua pretresla je dostavljača hrane koji je bio pijan na arheološkom nalazištu u Punu i u njegovoj rashladnoj torbi pronašla dijelove tijela drevne mumije.

Muškarac je policiji rekao da je dijelio sobu s mumijom, koju smatra "svojom djevojkom", prenosi BBC.

Pokazivanje prijateljima

Ostatke mumije stavio je u torbu kako bi ih pokazao svojim prijateljima, rekao je dostavljač.

Mumiji je dao nadimak Huanita (Juanita) i držao ju je u kutiji pored televizora u svojoj sobi te rekao da je ona u vlasništvu njegovog oca. Međutim, nije rekao kako je mumija došla u njegovo vlasništvo.

Stručnjaci su rekli da je tijelo mumije staro između 600 i 800 godina i da se radi o odraslom muškarcu, a ne o ženi, kako je pretpostavio dostavljač.

Umotana u zavoje

Procjenjuje se da je mumificirani muškarac imao više od 45 godina u trenutku smrti i da je bio visok 1.51 metar. Mumija je bila umotana u zavoje i u fetalnom položaju koji je tipičan za mnoge drevne grobove na peruanskom području.

Mumificiranje su prakticirale razne kulture na području današnjeg Perua prije dolaska španskih konkvistadora. Neke su mumije pokopane, dok su druge izvađene i izložene na pojedinim festivalima.

Policija ih uhapsila

Policija je zaplijenila mumiju i predala je ministarstvu kulture Perua, koje se brine za baštinu zemlje.


Muškarac koji ju je prevozio i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhapšeni su i pod istragom su zbog mogućih zločina protiv kulturne baštine Perua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.