ODLUKA GRADONAČELNIKA

Dan nezavisnosti obilježen i u Kanadi: Podignuta zastava BiH u Torontu

U ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tasi.

Zastava BiH u Kanadi. Institut za istraživanje genocida Kanada

S. S.

1.3.2023

Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona, povodom prvog marta Dana nezavisnosti BiH, a u počast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta i Hamiltona svećano podignute državne zastave BiH.

U ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tasi.

Čestitao i kandandski parlamentarac 

Čestitku je poslao i član Parlamenta Kanade Grin Metju (Green Matthew) koji je između ostalog napisao: "Čast mi je kao članu Parlamenta Kanade uputiti iskrene čestitke povodom 31. godišnjice Dana nezavisnosti. Prepoznajem i cijenim mnoge doprinose bosanskohercegovačke zajednice. Vaša posvećenost slobodi, demokratiji i različitosti primjer je svijetu”.

Tradicionalno Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najvažnijih državnih praznika čestitali su i gradonačelnici Toronta i Hamiltona kao i mnogi istaknuti kanadski kulturni akademski i politički subjekti.

Gradonačelnica Hamiltona čestitajući Dan nezavisnosti BiH odala je priznanje bosanskohercegovačkoj zajednici na kontnuiranom doprinosu očuvanju i jačanju bosnakohercegovačke tradicije u Hamiltonu, što obogačuje kulturu Hamiltona.

"BiH branimo znanjem"

- Važno je da mlade generacije učimo o bosanskohercegovačkim državnim praznicima, o državi BiH, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim praznicima, o državi BiH, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenostiti širom svijeta. U Kanadi našu BiH branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o svojoj domovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju državu BiH, kolika u onim koji vole BiH. Najbolji odgovor ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz reda srpskog naroda koji su odbili poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je činjenica da država Kanada poštuje Dan nezavisnosti BiH - navodi se o sapćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, historijskog datuma koji svjedoči o višestoljetnom identitetu bosanskohercegovačke nezavisnosti upućujemo iskrene čestititke svim Bosancima i Hercegovcima, koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, kako u BiH, tako i u dijaspori. Šaljemo poruku širom svijeta da građani BiH ne žele nikakva veća prava od onih koje uživaju građani u kanadskom, evropskom, američkom društvu, naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.