UPOZORENJE NAUČNIKA

Soj ptičjeg gripa od kojeg je umrla djevojčica evoluirao

Svaki put kad ovi virusi uđu u novog domaćina, doživjet će određene promjene koje će im omogućiti da se malo bolje repliciraju, kazao je Karlson

Postoje neke indikacije da se već širi među ljudima. Weather

Z. K.

1.3.2023

Soj ptičjeg gripa od kojeg je umrla 11-godišnja djevojčica u Kambodži evoluirao je tako da bolje zarazi ljudske stanice što je zabrinjavajući znak, upozorili su naučnici koji istražuju stanje na terenu u toj zemlji.

Nakon što se zarazila ptičjim gripom, H5N1, u jednom selu u pokrajini Prej Veng, u Kambodži, prošloge sedmice je umrla 11-godišnja djevojčica. Nakon dijagnoze, testirano je 12 njenih kontakata, ali samo je njen otac bio pozitivan na bolest, iako bez simptoma, kazali su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Riječ je o prvim prijavljenim slučajevima ptičjeg gripa kod ljudi u Kambodži u posljednjih devet godina, a sada su naučnici upozorili na to da postoje neke indikacije da se već širi među ljudima na temelju novih mutacija i da je potrebno tretirati ih s najvećom zabrinutošću, piše Daily Mail.

Stručnjak za nove bolesti koji je vodio tim na Institutu Pasteur u Kambodži Erik Karlson (Karlsson) koji je dekodirao genetsku sekvencu virusa djevojčice upozorio je da se ona razlikuje od one uzete od ptica.

- Postoje neki pokazatelji da je ovaj virus prošao kroz čovjeka. Svaki put kad ovi virusi uđu u novog domaćina, doživjet će određene promjene koje će im omogućiti da se malo bolje repliciraju ili da se potencijalno malo bolje vežu za stanice u našem traktu.

- Ovo je bilo zoonotsko širenje i treba ga tretirati s najvećom zabrinutošću. Možda se nešto događa ovdje u Kambodži i na drugom kraju svijeta u Južnoj Americi, ali zapravo ne znamo što bi moglo uzrokovati problem sutra - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.