ČELNICI WHO-A ZABRINUTI

U Kambodži preminula djevojčica zaražena ptičijom gripom

WHO ozbiljno shvata rizik od ovog virusa i poziva sve države na pojačanu budnost, rekla je Brajand

WHO: Zabrinuti smo. Printscreen

A. O.

24.2.2023

Dvije osobe su u Kambodži zaražene ptičijom gripom (H5N1), a obje osobe su iz iste porodice.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zbog toga je zabrinuta.

Testirane osobe

Silvi Brajand (Sylvie Briand) iz WHO-a je izjavila da WHO preispituje globalnu procjenu rizika od ove gripe usljed pojave zaraze među ljudima u Kambodži, prenosi Reuters.

U WHO-u su ranije ovaj mjesec procijenili da je rizik mali. Smrt 11-godišnjakinje koja je bile zaražena ptičijom gripom vlasti su danas prijavile, a testirano je i 12 osoba sa kojima je ona bila u kontaktu.

- Globalna situacija s H5N1 je zabrinjavajuća s obzirom na širenje virusa među pticama i sve veći broj slučajeva zaraze među sisarima, što se odnosi i na ljude. WHO ozbiljno shvata rizik od ovog virusa i poziva sve države na pojačanu budnost – rekla je Brajand.

Novi soj

Prema njenim riječima, još nije jasno da li se desio prijenos virusa sa čovjeka na čovjeka ili su životinje zarazile obje osobe.

Novi soj ptičije gripe, obilježen kao 2.3.4.4b, pojavio se 2020. te je uzrokovao uginuće velikog broja ptica. Tada su zaraženi i pojedini sisari, što je izazvalo globalnu zabrinutost.

U WHO su napomenuli da su dostupni antivirusni lijekovi i 20 odobrenih vakcina. Međutim, te vakcine bi se trebale prilagoditi novom soju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.