OBAVIJESTIO KONGRES

Bajden odobrio prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 619 miliona dolara

Zvaničnik State Departmenta rekao je da je potencijalna prodaja "u skladu sa Zakonom o odnosima s Tajvanom i našom dugogodišnjom politikom jedne Kine"

Džo Bajden. AP

H. J. I.

2.3.2023

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) odobrila je potencijalnu prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 619 miliona dolara, uključujući stotine projektila za borbene avione F-16.

Administracija je u srijedu službeno obavijestila Kongres o predloženoj prodaji municije za F-16 i prateće opreme, a ova odluka dolazi u vrijeme povećanja tenzija između SAD i Kine.

"Dovoljna sposobnost samoodbrane"

Zvaničnik State Departmenta rekao je da je potencijalna prodaja "u skladu sa Zakonom o odnosima s Tajvanom i našom dugogodišnjom politikom jedne Kine", u kojoj "Sjedinjene Države čine Tajvanu dostupnim odbrambene artikle i usluge neophodne kako bi mu omogućile da zadrži dovoljnu sposobnost samoodbrane”.

Zvaničnik je napomenuo da će Tajvan koristiti vlastita sredstva za kupovinu.

- Podrška Sjedinjenih Država Tajvanu i koraci koje Tajvan poduzima da poboljša svoje sposobnosti samoodbrane doprinose održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regije - rekao je dužnosnik.

Provokacije komunističke vojske

Tajvansko ministarstvo odbrane je u saopćenju navelo da zračne snage imaju pune borbene sposobnosti u dvije vrste projektila koje su Sjedinjene Države pristale prodati ovaj put.

- Osim što nam omogućava da efikasno branimo svoj vazdušni prostor od provokacija komunističke vojske, također nam pomaže da nabavimo oružje i povećamo našu odbrambenu otpornost - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.