ODRŽANA KONFERENCIJA

Zelenski se sastao sa Guterešom u Kijevu

Zainteresovani smo da u svijetu ne bude gladi, rekao je Zelenski

Gutereš i Zelenski: Današnji susret. AP

A. O.

8.3.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) poželio je dobrodošlicu generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Guterresu) u Kijevu na razgovorima o proširenju inicijative za žitarice koja Ukrajini omogućava izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.

Obnova mira i međunarodna sigurnost

- Zainteresovani smo da u svijetu ne bude gladi, a naša zajednička politika je da produžimo koridor inicijative za žito. Pokrenuli smo i pitanje budućeg prolongiranja inicijative - rekao je Zelenski na konferenciji za medije.

Između ostalog, on je poručio da je veoma važao da u Kijevu razgovaraju o obnovi mira, međunarodnoj sigurnosti i punoj snazi Povelje UN normi koje su važne, kako kaže, za sve narode na zemlji.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu koji garantuje siguran prolaz za brodove koji prevoze vitalni izvoz žitarica iz Ukrajine u oktobru 2022. godine ali je brzo promijenila mišljenje nekoliko dana kasnije. Turska je, uz Ujedinjene nacije, pomogla u sklapanju sporazuma u julu prošle godine.

Tri nova partnerstva

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice najavile i tri nova partnerstva kao napor za jačanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora i pomoć u opskrbi svijeta žitom, rekli su zvaničnici USAID-a za CNN.

Prema UN-u, Ukrajina inače opskrbljuje svijet sa oko 45 miliona tona žitarica svake godine. Spada među pet najvećih svjetskih izvoznika ječma, kukuruza i pšenice. Također je daleko najveći izvoznik suncokretovog ulja, sa 46 posto svjetskog izvoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.