IMENOVAN 7. MARTA

Ko je novi premijer Države Katar

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, položio je istog dana zakletvu pred emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Ured premijera

H. J. I.

8.3.2023

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani izdao je u utorak, 7. marta, dekret o imenovanju aktuelnog šefa dilomatije te zemlje, 42-godišnjeg šeika Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanija za novog premijera države.

Dekret stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljen i u službenom glasilu.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, položio je istog dana zakletvu pred emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem.

Kako je javila katarska državna agencija QNA, ceremoniji polaganja zakletve prisustvovao zamjenik emira, šeik Abdullah bin Hamad Al-Thani.

Ko je novi premijer Države Katar?

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, rođen je 1. novembra 1980. godine u Dohi (Ad Dawhah, Qatar). Ima diplomu iz ekonomije i poslovne administracije sa katarskog univerziteta.

Na čelo Ministarstva vanjskih poslova Države Katar stupio je u januaru 2016. godine u veoma turbulentnim vremenima za tu bogatu zemlju Arapskog zaljeva. Imao je značajnu diplomatsku ulogu u vrijeme troipogodišnjeg ekonomskog bojkota od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta, koji se okončan u januaru 2021. godine.

Značajnom diplomatskom inicijativom, u kojoj je opet istaknuto mjesto imao angažman ministar Al-Thani, odnosi u Zaljevu i arapskom svijetu su se bitno poboljšali u posljednje dvije godine.

Kako podsjeća AP, vladari Saudijske Arabije, UAE i Egipta posjetili su Katar, koji je prošle godine bio domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, po mnogima najboljeg ikad organiziranog.

Karijera premijera Al-Thanija se kontinuirano razvijala u proteklih 20 godina u oblasti ekonomije i diplomatije. Na njezinom početku, 2003. godine, radio je kao ekonomski istraživač u Vrhovnom vijeću za porodična pitanja. Napredovao je do pozicije direktor za ekonomska pitanja u mandatu 2005.-2009. godine.

Imenovan je 2009. direktorom Projekta podrške malom i srednjem poduzetništvu, kao i na poziciju direktora Odjela za javno-privatno partnerstvo pri Ministarstvu privrede i obrta Katara.

"Enterprise Qatar"

Iste godine pokrenuo je “Enterprise Qatar” – organizaciju koja pruža tehničku i financijsku podršku malim i srednjim poduzećima.

Njegova politička agenda usmjerena je na poticanje programa ekonomske diverzifikacije kroz privlačenje direktnih stranih ulaganja (FDI) u Katar i promicanje poduzetničkih poduhvata za doprinos privrednom rastu zemlje.

Godinu kasnije, 2010. postat će sekretar ličnog izaslanika Emira Oca, Hamada bin Khalife Al Thanija, za poslove praćenja Emiri Diwana (suvereno tijelo i administrativna kancelarija Emira Države Katar). Iste godine imenovan je i za zamjenika predsjednika Upravnog odbora Qatar Mining Company.

Već naredne 2011. godine postaje predsjednik Izvršnog odbora Razvoja malog i srednjeg poduzetništva i predsjednik Upravnog odbora investicijskog društva Aspire – Katar.

Pomoćnikom ministra vanjskih poslova za poslove međunarodne saradnje Države Katar postao je 2013. godine. Njegova politika bila je usmjerena na promicanje multilateralne saradnje zajedno s provedbom programa razvoja i pomoći Države Katar. Tokom 2014. vodio je restrukturiranje Katarskog fonda za razvoj i zagovarao usmjeravanje podrške osnovnom i srednjem obrazovanju, globalnom zdravstvu i privrednom razvoju.

Dana 4. novembra 2018. imenovan je i predsjednikom Qatar Investment Authority (QIA), državnog fonda osnovanog 2005. godine s ciljem zaštite i širenja finansijske imovine Katara i diverzifikacije ekonomije zemlje.

Trenutno je, također, na dužnosti predsjednika Katarskog fonda za razvoj i član je Vrhovnog vijeća za ekonomska i investicijska pitanja.

Premijer Al-Thani je 1. marta uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH. Čestitka je dostavljena ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.