VOJNI ANALITIČAR

Mandić: Ono što nije uspjelo u Bosni i Hercegovini, sada uspijeva u Gruziji

To je prepisivanje onoga što je Rusija već napravila, kazao je

Ivica Mandić. Nova TV

S. S.

9.3.2023

Vojni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentarisao je bitku za Bahmut, ukrajinski grad za koji se već mjesecima vode krvave borbe.

- Ukrajinci savršeno dobro znaju što im je potrebno za protuofanzivu i komunicirali su to sa svijetom. Ono što se novo uvodi jesu bombe velikog dometa s direktnim pogotkom navođene GPS-om. One su prije dvije sedmice došle u Ukrajinu. Šta im još treba? Radi se o tome da su natjerali Ruse da malo ranije krenu u operaciju i u ovim trenucima, posebno posljednjih 15 dana, u Bahmutu su elitne jedinice, i Wagnera, i Crvene armije - rekao je Mandić.

Sedam naprema jedan

Dodao je su od Velike Britanije i SAD-a saznali da je odnos poginulih u Bahmutu sedam naprema jedan u korist Ukrajine.

- To znači da su Crvenu armiju natjerali da iskrvari i igra se igra koja je u vojsci poznata: dat ću vam prostor za vrijeme. Kupuju vrijeme da bi bili spremni za protuofanzive. To nikako ne znači da će te operacije biti u Bahmutu - kazao je.

Mandić je također komentarisao koliko Rusija može izdržati velike gubitke.

- U ovakvom tempu gubitka ljudi jako je teško izdržati. Ne radi se samo o stanovništvu. Vi morate stvoriti operativnu vojsku u trenutku kad vam se puca iznad glave, što je dug period. Rusija ima sve manje operativnih vojnika koji su obučeni i spremni da vode rat - mišljenja je.

Smjestili u dječačku klupu

Ističe da što se tiče planiranja, upravljanja i vođenja vojske Ukrajinci su rusku vojsku smjestili u dječačku klupu i da je to iznenađenje samo onima koji to nisu pratili.

Vojni analitičar je u Dnevniku Nove TV komentarisao i situaciji u Gruziji, gdje su zbog novog zakona izbili protesti.

- Ono što nije uspjelo u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sada uspijeva u Gruziji – to je da se ljude proglasi stranim agentima. To je prepisivanje onoga što je Rusija već napravila. To nije ništa novo. Bez obzira na javno izrečenu volju da se ide prema Evropskoj uniji, njihovi su lideri poslušnici Moskve - zaključio je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.