SAOPĆIO ENERGOATOM

Nakon granatiranja nuklearna elektrana u Zaporožju isključena iz mreže

Nuklearka ima dovoljno goriva da može bez prestanka da radi deset dana

Raketni napadi širom Ukrajine. AP Photo / Vadim Belikov, File

S. S.

9.3.2023

Nuklearna elektrana u Zaporožju je potpuno isključena iz ukrajinske električne mreže zbog ruskog granatiranja, saopćila je državna energetska kompanija u Ukrajini Energoatom na Telegramu.

- Trenutno je postrojenje isključeno i šesti put za vrijeme okupacije je u režimu zamračenja, blokovi 5 i 6 se gase na hladno, a uključeno je 18 dizel agregata za napajanje sopstvenih potreba elektrane - navodi se.

Nuklearka ima dovoljno goriva da može bez prestanka da radi deset dana. Elektrana se nalazi u dijelu regiona Zaporožja koja je pod kontrolom Rusije i najveća je nuklearka u Evropi, piše CNN. Ruske snage je drže pod kontrolom oko godinu dana, ali njom upravlja ukrajinsko osoblje.

Posljednje isključenje ovog objekta sa električne mreže uslijedilo je nakon što su zvaničnici širom Ukrajine prijavili ruske raketne napade usmjerene na energetsku infrastrukturu.

- Sve domaće nuklearne elektrane koje se nalaze na teritoriji koju kontroliše Ukrajina ispraznile su se zbog opasnosti od raketnih napada - navodi se u saopćenju Energoatoma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.