OGLASIO SE TUŽILAC

Dječak (6) koji je u SAD pucao u učiteljicu neće biti optužen

Naš cilj nije samo nešto učiniti što je brže moguće, rekao je Gvin

Učiteljica u koju je pucao dječak. Facebook

A. O. / BBC

9.3.2023

Tužilac u američkom gradu Njuport Njusu (Newport Newsu) Hovard Gvin (Howard Gwynn) rekao je da je malo vjerojatno da će šestogodišnji dječak koji je ustrijelio svoju učiteljicu u osnovnoj školi biti optužen.

Međutim, još uvijek nije donesena odluka o tome hoće li biti podignuta krivična prijava protiv neke odrasle osobe.

Donio pištolj

Učenik je 6. januara donio pištolj u ruksaku te je upucao 25-godišnju učiteljicu Abigeil Cverner (Abigail Zwerner) u ruku i prsa, ali je ona preživjela napad. Gvin smatra kako bi pokretanje sudskog procesa bilo "problematično" jer je dječak premlad da bi razumio pravni sistem, piše BBC.

- Naš cilj nije samo nešto učiniti što je brže moguće. Kada analiziramo sve činjenice, optužit ćemo svaku osobu ili osobe za koje vjerujemo da možemo dokazati izvan razumne sumnje da su počinile krivično djelo - kazao je Gvin.

Riječ policije

U odvojenom intervjuu za lokalni ABC News je naglasio da je opći konsenzus među američkim pravnim stručnjacima da šestogodišnjak "ne može stvoriti potrebnu kriminalnu namjeru da bude kriv za teški napad".

Cverner je tužila školski okrug zbog napada koji se prema navodima policije dogodio nakon "svađe" s učenikom prvog razreda. Oružje je legalno kupljeno i pripadalo je djetetovoj majci, objavili su iz policije nedugo nakon događaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.