TEL AVIV

SAD zabrinute zbog nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali

Izraelsko-palestinski sukob zaoštrio se nakon što je krajem decembra na vlast u Izraelu došla do sada najdesnija vlada

Lojd Ostin. Printscreen

H. J. I.

9.3.2023

Sjedinjene Američke Države su "posebno zabrinute" zbog nedavnog nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, izjavio je u četvrtak američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) na konferenciji za novinare s izraelskim kolegom Joavom Galantom (Yoavo Gallanto) blizu Tel Aviva.

Sukob se zaoštrio

- Posebno smo zabrinuti zbog nasilja naseljenika nad Palestincima i ubuduće ćemo se protiviti postupcima koji su u stanju dovesti u pitanje rješenje (izraelsko-palestinskog sukoba u obliku) dviju država, izraelske i buduće palestinske, koje će živjeti u miru jedna uz drugu - rekao je Austin.

Izraelsko-palestinski sukob zaoštrio se nakon što je krajem decembra na vlast u Izraelu došla do sada najdesnija vlada, koju vodi premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

U sukobima je poginulo 75 Palestinaca i 13 Izraelaca od početka godine.

Poziv na deeskalaciju i trajni mir

Nakon napada u kojemu su 26. februara poginule dvije mlade Izraelke koje žive u jevrejskom naselju na sjeveru okupirane Zapadne obale, deseci jevrejskih kolonista napali su palestinski grad Huvaru, paleći zgrade i automobile.

- Ovdje sam kao prijatelj, kojem je posebno stalo do sigurnosti izraelske države, ali SAD se i dalje odlučno protivi svakom koraku koji može prouzrokovati još veću nesigurnost, a to uključuje poticanje kolonizacije i huškačke izjave - dodao je Ostin.

- I kao što smo uvijek činili, pozivamo palestinsko vodstvo da suzbija terorizam i osudi poticanje na nasilje - kazao je on, napomenuvši da je bio "veoma jasan u vezi s pravom Izraela da se brani od terorizma".

Ostin se ranije u četvrtak sastao s Netanjahuom na aerodromu u Tel Avivu.

Pentagon je objavio kako je Ostin pozvao na "trenutne korake za deeskalaciju nasilja i rad na pravednom i trajnom miru".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.