PUTINOV SARADNIK

Superjahta ruskog milijardera koja vrijedi 120 miliona dolara ide na aukciju

Vlada Antigve i Barbude će uskoro u medijima objaviti obavještenje o prodaji

Superjahta Alfa Nero. Luxurylaunches

A. K.

17.3.2023

Sankcionisani ruski milijarder Andrej Gurjev pokušao je svaki trik da spasi svoju superjahtu Alfa Nero. Saga o jahti koja je otplovila u nepoznatom pravcu počela je prošle godine u martu kada je runda sankcija američkih zvaničnika ostavila vlasnike sankcionisane, a superjahta Oceanco usidrena je u luci Falmut. 

Sada se Vlada Antigve i Barbude sprema da proda Alfa Nero koja je bila usidrena u marini od februara 2022. godine. Vlada Antigve i Barbude će uskoro u medijima objaviti obavještenje o prodaji megajahte koja pripada ruskom tajkunu.

Spriječiti štetu

Ministar informisanja Melford Nikolas rekao je da je Alfa Nero "napuštena" u Antigvi i Barbudi. On je dalje naveo da potez Vlade samo pokušava da spriječi dalju štetu na luksuznoj jahti vrijednoj 120 miliona dolara.

U saopćenju iz Kancelarije premijera Antigve i Barbude se navodi: 

- Obavještenje novinama i drugim medijima bit će objavljeno u periodu od deset dana, u kojem će javnost biti informisana o prodaji jahte Alfa Nero, kako bi se ispunili zahtjevi zakona za prinudnu prodaju. Vlada Antigve i Barbude će prodati jahtu onome ko da najveću ponudu - navode.

Zadivljujući interijer

Podsjetimo da je jahta od blizu 75 miliona dolara Dmitrijeviča Pumpjanskog naziva Axioma, šestospratnica sa infinity bazenom i kinom prodata za 37,5 miliona dolara. Prema tome, Alfa Nero bi imala sreće ako dostigne cijenu između 60 i 80 miliona dolara. 

Jahta vrijedna 120 miliona je djelo holandskog brodogradilišta Oceanco, a dizajnirali su je Nuvolari & Lenard sa zadivljujućim interijerom Alberta Pinta. Alfa Nero može da primi dvanaest gostiju u šest kabina na četiri palube.

Zapanjujući infinity bazen je remek-djelo koje se udvostručuje kao plesni podijum ili heliodrom koristeći hidraulični sistem. Luksuzna jahta uključuje tri odvojene trpezarije, plesnu salu, teretanu, kozmetički salon, spa centar, stakleni lift sa pristupom na sve četiri palube i klub na plaži.

Ko je Grujev

Andrej Gurjev je poznati saradnik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ranije je bio u Vladi Ruske Federacije. Gurjev (62) je bio bivši šef FosAgroa, a odmah poslije sankcionisanja otišao je s te funkcije. 

On uživa neto vrijednost od 10,2 milijarde dolara i reputaciju jedne od najistaknutijih porodica u Rusiji. Gurijevi poseduju Witanhurst u Hajgejtu, drugu po veličini londonsku vilu poslije Bakingemske palate. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.