RODITELJI IH TRAŽE

Putinovi ratni zločini: Ko su ukrajinska djeca koju Rusija otima

Međunarodni krivični sud u Haagu optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenicu za djecu Mariju Lvovu-Belovu za masovnu otmicu djece

Ukrajinska djeca: Otima ih Rusija. Instagram

D. H.

18.3.2023

To znači da je sada raspisana međunarodna potjera za Putinom, što je odraz brzine kojom je međunarodna pravna zajednica istraživala optužbe za ratne zločine tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo su prvi slučajevi koje je otvorio ICC otkako su njegovi tužitelji pokrenuli istragu o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini.

Šta znamo o ukrajinskoj djeci koju je odvela Rusija?

Sudije su kazale kako postoje "razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičenik snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece". Dodali su također da su odlučili objelodaniti imena osumnjičenih u nastojanju da spriječe daljnje zločine.

Izvještaji su se prvi put pojavili prošlog proljeća da se ukrajinska djeca s okupiranog područja odvode u Rusiju, te da ih ruske porodice čak usvajaju. Rusija je svoje akcije predstavila kao humanitarnu misiju spašavanja ukrajinske djece od rata. Ali Ukrajina je optužila Rusiju za genocid i opisala te postupke kao ratni zločin.

Ko su ta djeca?

Navodno, među otetima su djeca odvedena iz ukrajinskih državnih institucija, djeca čiji su ih roditelji poslati u ruske 'ljetne kampove' iz kojih se nikada nisu vratili, djeca čije su roditelje uhapsile ruske okupacijske vlasti i djeca koja su tokom rata izgubila oba roditelja.

Odakle su djeca?

Većina ukrajinske djece koju je Rusija odvela je iz okupiranih područja južne i istočne Ukrajine dolaze iz regije Herson, regije Harkov, regije Zaporizhzhia, regije Donetsk i Lugansk, kao i malog područja regije Mykolaiv.

Koliko je djece odvedeno?

Rusija je priznala da drži najmanje 1.400 ukrajinske djece koju opisuje kao siročad. Osim toga, nekoliko stotina djece s okupiranih područja ostaje u Rusiji nakon što su uz suglasnost roditelja bila u logorima za "preodgoj”, ali potom nisu vraćena.

Šta se dogodilo sa siročadi?

Od invazije, najmanje 400 ukrajinske siročadi usvojile su ruske porodice, to su podaci ukrajinskog regionalnog centra za ljudska prava, koji je svoju brojku izračunao na temelju izjava ruske države.

Rusija je rekla da još 1.000 djece čeka na usvajanje. Lvova-Belova, ruska povjerenica za djecu, sama je preuzela "usvajanje" 15-godišnjeg djeteta iz Mariupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je bio razoren i okupiran od strane ruskih snaga.

Ali mnoga od te ukrajinske djece imaju žive rođake koji ih često očajnički traže. Oko 90 posto ukrajinske djece koja su u vrijeme invazije živjela pod državnom skrbi bili su "socijalna siročad", što znači da su imali rođake, ali i one članove porodice koji nisu mogli brinuti o njima.

Ruske državne objave o siročadi ne navode imena djece niti daju bilo kakve detalje o tome odakle su ili gdje žive u Rusiji, što ukrajinskim i međunarodnim vlastima otežava identificiranje i praćenje njihovog kretanja.

U nekim slučajevima, rođaci su identificirali djecu putem videa koje su objavili ruski državni mediji i vodili kampanju za njihov povratak. Također su dokumentirani slučajevi u kojima su djeca završila pod ruskom državnom skrbi nakon što su pobjegla od borbi u Ukrajini autobusima za evakuaciju u Rusiju, kao i djeca koja su odvojena od svojih roditelja u ruskim filtracijskim kampovima.

Šta su ljetni kampovi za "preodgoj"?

Najmanje 6.000 ukrajinske djece na okupiranim područjima pohađalo je ljetne kampove koje je financirala ruska država, a nekoliko stotina njih nije vraćeno svojim porodicama. Logore, koje je studija Univerziteta Yale u februaru opisala kao "kampove za preodgoj", okupacijske vlasti su reklamirale kao način da se djeca odmore od rata.

Od početka sukoba prije godinu dana, djeca u dobi od četiri mjeseca koja su živjela na okupiranim područjima odvedena su u 43 kampa širom Rusije, uključujući Krim i Sibir koje je Moskva pripojila, za "prorusko patriotsko i vojno povezano obrazovanje", navodi se u izvještaju Yale Humanitarian Research Lab.

Neki su roditelji uspjeli vratiti svoju djecu dugim putovanjem od Ukrajine preko Poljske i Baltika do južne Rusije. Drugi su dali punomoć tajnim mrežama anti-Putinovih volontera da izvuku svoju djecu iz Rusije. Ali video snimci iz novembra, koje su objavile regionalne ruske okupacijske vlasti, pokazuju stotine djece koja još uvijek žive u logorima.

Šta kaže Rusija?

Ruski domaći narativ je da spašava ukrajinsku djecu od rata. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov također je rekao da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a. Ukrajina, koja također nije stranka ICC-a, dvaput je zatražila od suda da izvrši nadležnost nad njenim teritorijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.