PODRŠKA MKS

Danas konferencija u Londonu o ratnim zločinima u Ukrajini

Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem, rekao je Rab

Sastanak u Londonu. Printscreen

A. O.

20.3.2023

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta danas će se sastati u Londonu, a povodo ovog susreta je razgovor o povećanju podrške Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) nakon što je prošle sedmice izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina.

MKS je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Odbacivanje optužbi

Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

- Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tokom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije - rekao je zamjenik britanskog premijera Dominik Rab (Dominic Raab).

Podrška žrtvama

- Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati Međunarodnom krivičnom sudu sredstva, ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena - dodao je.

Britanija je obećala milion funti MKS-u ove godine, a ministarstvo pravosuđa je saopćilo kako se očekuje da će druge zemlje obećati finansijsku podršku tokom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska.

Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu podršku žrtvama, saopćilo je ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.