PENZIONA REFORMA

Makronova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Također, prošle sedmice je na pariškim ulicama bilo nasilja zbog nezadovoljstva potezom Makronove vlade

Emanuel Makron. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

Vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) preživjela je danas glasanje o povjerenju u parlamentu nakon što je prošle sedmice progurala vrlo nepopularnu penzionu reformu bez glasanja, piše Politico. To je izazvalo bijes Francuza širom zemlje i proteste.

Također, prošle sedmice je na pariškim ulicama bilo nasilja zbog nezadovoljstva potezom Makronove vlade, ali i nezadovoljstva reformom.

U glasanju s velikim ulozima u donjem domu francuskog parlamenta, 277 zastupnika, uglavnom s ljevice i krajnje desnice, glasalo je za međustranački zahtjev za nepovjerenje. To je manje od 287 glasova potrebnih za rušenje vlade. Ne očekuje se da će drugi prijedlog, koji podržava samo krajnje desničarski Nacionalni skup, prikupiti dovoljno glasova.

"Izgubili biste da ste stavili svoju reformu na glasanje, ali to je demokratija"

Uoči glasanja centristički zastupnik Charles de Courson, jedan od autora međustranačkog prijedloga, optužio je Makronovu vladu za nedostatak hrabrosti tijekom parlamentarnih rasprava.

- Mogli ste staviti svoju penzionu reformu na glasanje i vjerovatno biste izgubili, ali to je igra kad ste u demokratiji - rekao je zastupnicima.

Sporna Makronova reforma

Zahtjevi za izglasavanje nepovjerenja predloženi su prošle sedmice nakon što je Makron u četvrtak odobrio korištenje kontroverznog ustavnog manevra kako bi se zaobišlo glasanje u parlamentu o njegovom zakonu o penzionoj reformi.

Francuski predsjednik želi podići zakonsku dob za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Makron reformom pokušava uravnotežiti račune zaduženog francuskog penzionog sistema i uskladiti dob za penzionisanje u Francuskoj s drugim evropskim zemljama poput Španije i Njemačke. U tim zemljama se dob penzionisanja kreće od 65 do 67 godina.

Nastavak štrajka i protesta

Izborne reforme izazvale su brojne proteste i štrajkove u mjesecima koji su prethodili prošlom četvrtku. Ponovno su izbili protesti u većim gradovima nakon što je premijerka Elizabeth Borne upotrijebila članak 49/3 francuskog ustava kako bi progurala zakon kroz parlament bez glasanja.

Riječ je o strategiji kojoj se Makronova vlada više puta okrenula otkako je prošle godine izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. Smetljari, osoblje rafinerije nafte i drugi radnici u Francuskoj su nastavili štrajkati. Za sljedeći četvrtak planiran je nacionalni protest.

- Sve dok je penziona reforma na stolu, moramo nastaviti - rekao je bivši predsjednički kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon jučer za RTL. No Melenchon je pozvao prosvjednike da ne budu nasilni, piše Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.