MNOGI GA KRITIKOVALI

Dok je pričao o minimalnim plaćama: Makron tokom emisije skinuo skupocjeni sat

Ovaj čovjek je smiješan, rekla je političarka Klemens Gvete

Makron: Skinuo sat. Printscreen

A. O.

24.3.2023

Zbog penzionih reformi predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), vjerovatno, proživljava najteže trenutke kada je riječ o socijalnoj i političkoj situaciji.

Brojni građani i opozicioni političari koriste svaku priliku da kritikuju njegov rad.

Nezadovoljstvo sindikata

Jedna od takvih prilika uslijedila je i nakon intervjua francuskog predsjednika za televiziju TF1, gdje je Makron govorio o trenutnoj situaciji u državi i nezadovoljstvu sindikata. Jedna od tema o kojoj je razgovarano odnosila se i na građane koji imaju minimalne plaće.

Minimalna primanja

Dok je Makron govorio o minimalnim plaćama, odlučio je s ruke skinuti skupocjeni sat. To su primijetili brojni analitičari i političari koji su mu uputili niz kritika.

- Kada priča o ljudima s minimalnim primanjima, onima koji nikada nisu stekli toliku kupovnu moć, Makron diskretno sakrije svoj lijepi luksuzni sat ispod stola. Ovaj čovjek je smiješan - rekla je političarka Klemens Gvete (Clemence Guette).


U međuvremenu, uslijedile su i kritike drugih političara, a na kraju su morali reagovati i savjetnici Emanuela Makrona. Na konstataciju građana da sat košta više od 80.000 eura (više od 160.000 KM), iz Ureda predsjednika je saopćeno da se radi o modelu BR V1-92, koji prodaje francuski proizvođač satova Bell & Ross, a čija je cijena blizu 2.500 eura (blizu 5.000 KM).

- Makron ovaj sat nosi redovno, više od godinu i po. Već ga je nosio na drugim javnim događajima, poput finala Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru ili tokom državne posjete Washingtonu prošlog decembra - poručili su.

Zašto je skinuo sat?

Na pitanje zašto je sat skinuo tokom intervjua i to tokom teme o minimalnim plaćama, iz kabineta su odgovorili da je stvar prilično jednostavna.

- Nije to radi skrivanja već zato što je upravo u tom trenutku brutalno satom udario po stolu. Buka se jasno čuje na videosnimku - poručili su iz kabineta predsjednika Emanuela Makrona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.