POTPISANO 1997. GODINE

Rusija smatra da je Slovačka slanjem MiG-ova Ukrajini prekršila sporazum

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu"

MiG 29. AP PHOTO/Sasa Radic

S. S.

25.3.2023

Rusija smatra da je Slovačka prekršila sporazum šaljući borbene avione MiG-29 u Ukrajinu. Prema tom sporazumu iz 1997. godine Slovačka ne smije slati drugoj zemlji avione ukoliko nema pristanak Rusije, saopćila je savezna služba za vojno-tehničku suradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu" i da je Bratislava prekršila međunarodne obaveze uređene ugovorom koji je objavljen na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovačko vodstvo, koje se suočava i s kritikama opozicije zbog slanja aviona, još uvijek nije javno reagovalo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijela i ruska ambasada u zemlji.

Slovačka je poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati "tokom narednih nekoliko sedmica", saopćilo je ministarstvo odbrane za njemačku agenciju dpa. Tri od ukupno 13 aviona nisu u funkciji i koristit će se za rezervne dijelove.

Većinu MiG-ova je Čehoslovačkoj poslao Sovjetski Savez krajem 1980-ih godina. Nakon raspada države, Češka i Slovačka su među sobom podijelile avione, pri čemu je Slovačka od Rusije dobila dodatne primjerke 1990-ih. Kremlj je nedavno umanjio vrijednost aviona koje su isporučile Slovačka i Poljska, rekavši da Ukrajina dobija nepotrebnu tehnologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.