OBJAVLJEN SNIMAK

Demonstranti u Parizu blokirali ulaz u muzej Luvr

U penziju sa 60 - radi manje da živiš duže, pisalo je na jednom transparentu

Protesti ispred muzeja. Printscreen

A. O.

27.3.2023

Sindikalni demonstranti ogorčeni potezom predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) da podigne dob za odlazak u penziju u Francuskoj bez glasanja u Parlamentu blokirali su danas ulaz u pariski muzej Luvr, čime su frustrirali mnoštvo posjetilaca.

Manji broj demonstranata okupio se ispred staklene piramide Luvra i mirno demonstrirao protiv plana da većina Francuza radi do 64 godine, kako bi se uravnotežio penzioni budžet.

Razočarani turisti

- U penziju sa 60 - radi manje da živiš duže - pisalo je na jednom transparentu.

Red razočaranih turista provlačio se dvorištem muzeja.

- Ovo je smiješno, dolazimo sa svih strana svijeta sa svojom djecom u posjetu muzeju i smiješno je da 20 ljudi blokira ulaz - rekao je Samuel, meksički turist.

- Stvarno razumijem odakle dolaze i to je sasvim pošteno. Međutim, svi bismo željeli vidjeti Mona Lisu, ali nema veze - rekla je Džejn (Jane), turistkinja iz Londona.

Zaposlenici Luvra bili su među demonstrantima ispred slavnog muzeja. Posjetiteljima se obratila turistički vodič Luvra.

- Nadamo se da razumijete naše razloge - rekla je.

Ogromni štrajkovi i marševi

Protest je uslijedio dan uoči 10. kruga štrajkova širom zemlje i uličnih marševa, povremeno popraćenih nasiljem u francuskim gradovima zbog reforme penzionog sistema.


U odvojenom slučaju, pariska policija objavila je da provodi operaciju sprečavanja neovlaštenih okupljanja ispred Centra Pompidou, još jednog znamenitog muzeja u Parizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.